Palatka.bg
Тракай

Тракай – „Градът на езерата” с единствения по рода си замък в цяла Източна Европа

Старата столица на Литва е Тракай. Този град е известен и като “града на езерата”. Но град Тракай освен със своите вдъхновяващи езера, се гордее и със своя уникален замък насред езерото, който е единствен по рода си в цяла Източна Европа. Замъкът е кацнал във водите на езерото Галве и е известен като замъка на остров Тракай. Въпреки че е построен през 1410 г., непосредствено след известната битка на Грюнвалд като отбранителна крепост, замъкът е превърнат в резиденция на великите владетели на Литва Витаутас Велики и Кестутис. По-късно замъкът на остров Тракай е бил използван като затвор. В тези времена, обаче, той е почти напълно пренебрегван.

Замъкът Тракай днес е културен център, където се провеждат много концерти, събития и фестивали.

Замъкът Тракай днес е културен център, където се провеждат много концерти, събития и фестивали.

В Литва замъкът се смята за един от най-красивите исторически паметници, построявани някога в Средновековието. През 1962 г. тук е открит музей. Островът Тракай се нарича също “Малкият Мариенбург”. Той е построен от известния велик херцог Кестутис и по-късно е завършен от неговия син Витаутас Велики, който е починал в замъка на остров Тракай през 1430 г. Тези двама владетели са едни от много важните личности в литовската история. Този факт е превърнал и замъка на остров Тракай също в място с много важна роля в литовската история.

 Днес замъкът на остров Тракай е най-значимата атракция в град Тракай, който помага на селището да се отличава, въпреки факта, че е загубил предишното си политическо значение. Макар че литовската столица е била преместена от Тракай във Вилнюс, Тракай е останал любимо място за пребиваване на повечето от благородниците в Литва.

Днес замъкът на остров Тракай е най-значимата атракция в град Тракай

Замъкът на остров Тракай е невероятен архитектурен пример за готически стил.

Замъкът има висока и добре изградена силна крепостна стена около него, тъй като е бил построен с цел защита. Според исторически източници, замъкът е оборудван с механизъм за отопление с наситен въздух и има много прекрасни дървени галерии, витражи, стенописи, тайни участъци… Музеят на Замъка на остров Тракай отразява някогашната непокътната красота на мястото. Той връща посетителите назад във времето през всички векове, за да се насладят на Средновековието, като че в реално време.

Замъкът има висока и добре изградена силна крепостна стена около него,

За замъка на Остров Тракай се казва, че пази редица чудни съкровища. А несъмнено реставрацията на замъка е толкова добра, че му е върнала и някогашното величие. Днес посетителите могат да се насладят на резултата от усилията на реставраторите, докато се разхождат из красивия замък, заобиколен от водите на езерото.

За замъка на Остров Тракай се казва, че пази редица чудни съкровища.

За замъка на Остров Тракай се казва, че пази редица чудни съкровища. 2

 

Снимки: Уикипедия

pixabay