Palatka.bg

Нов атмосферен феномен беше открит от любители-фотографи (галерия)

През последните три години членовете на група във Facebook, наречена Alberta Aurora Chasers, съставена от фотографи, които обменят изображения на прочутото Северно сияние и обменят опит и съвети как да го открият по-лесно, заснеха фотографии на великолепна светлинна „арка“ в небето. Арките могат да се видят навсякъде в северната част на планетата, но обикновено най-подходящите локации се намират в средната част на географската ширина като Калгари или Едмънтън. Този изключителен и впечатляващ феномен има характерен лилав или зеленикав цвят,а понякога изглежда сякаш цветовете и багрите са се заплели като спирала.

Групата първоначално погрешно помислила светещата в небето арка за следи от самолет

Едва когато започнали да експериментират с някои настройки на фотоапаратите си, като скоростта на затвора, а впоследствие и със софтуер за редактиране на снимки, благодарение на който подобряват наситеността на цветовете, осъзнали, че светлинна „арка“ всъщност е явление, което се самоосветява, за разлика от химическите самолетни линии, които светят, заради светлините на Земята.

За известно време фотографите  Alberta Aurora Chasers приели, че явлението е протонна дъга –  рядък вид Северно сияние, което се причинява от заредени протони.  Mиналата година някои от членовете на групата отиват в университета в Калгари, за да се срещнат с професора по астрономия Ерик Донован и му показват фотографиите, които са заснели. Ерик Донован веднага отсъжда, че това, което вижда със сигурност не е протонна дъга, но не може да каже какво точно е заснето на снимките.

След като се срещна с Ерик, Крис Ратцлаф, любител -фотографа и администратор на групата във Facebook, публикува съобщение в групата във Facebook, в което предлага феноменът да бъде наречен „Стив“. Името идва от сцена в анимационния филм „През плета“, където всички животни се вглеждат в плашещо огромен плет, пред който са изправени, без да знаят какво. Плетът започва да ги плаши, докато едно от животните -катерицата не казва: „Да го наречем Стив.“

Животните все още са ужасно изплашени, но все пак поне знаят от какво се страхуват

Междувременно Ерик Донован и колегите му се обърнали към Европейската космическа агенция и групата им от сателити „Рояк“, които изследват магнитното поле на Земята, за да научат повече за този нов феномен. Чрез координиране с наземните наблюдения на феномена и съчетаването с с движението на сателитите „Рояк“, те успяват да разгадаят част от тайните на „Стив“.

Благодарение на техните усилия и знания вече знаем, че „Стив“ е бързодвижеща се лента от горещи газове с широчина от 25 до 30 километра, простираща се в посока изток-запад и заемаща стотици, дори вероятно хиляди километри. Температурата в ядрото на феномена е 3000 С. „Животът“ на явлението може да продължи един час или малко повече и изглежда сякаш е сезонен феномен, случващ се от октомври до февруари. Изненадващ аспект на случката е, че това изглежда обичайно природно явление, но до момента не е било забелязвано или регистрирано.