Palatka.bg

Сърцераздирателното видео, което ни показва директно последиците от глобалното затопляне

Говорейки и обсъждайки непрестанно глобалното затопляне и измененията в климата, често всъщност забравяме, че това е феномен с изключително реални последици за хиляди животински видове, а и за самите нас – хората. И ако за човешкия вид глобалното затопляне не е все още с фатални последици, поради високо технологичните ни общества и начина ни живот, който не е толкова пряко зависим от природата, то за много животни промените в климата означават лишения, глад, смърт и дори риск от изчезването на цели популации от животни, които живеят в най-чувствителните и бързо променящи се части на планетата. Белите мечки са именно сред тези видове, които вече усещат резултатите от катастрофата, наречена „глобално затопляне“. И ако смятаме, че знаем през какво минават тези животни, то когато го видим заснето всичко се променя…

Сърцераздирателни кадри, показващи последните мигове от живота на гладуваща полярна мечка, бяха заснети от фотографи, работещи в дивата природа

Във видеoто се вижда изключително слаба и изнемощяла бяла мечка, която отчаяно обикаля в търсене на храна, а външният ѝ вид е коренно различен от начин, по който би трябвало да изглежда – с дебела, топлеща я козина, огромно количество подкожни мазнини, които да я топлят и да ѝ дават енергия през студентите месеци, в които мечките се отдават на лов на тюлени и плуване в ледената вода.

В този ужасяващ обаче клип, заснет на остров Бафинова земя, което е канадска територия близо до Гренландия, не се вижда никакъв сняг, който обикновено би трябвало да е покрил цялата област.

Фотографът Пол Никъл, който е станал свидетел на ужасяващия агонизиращ край на живота на едно достолепно, гордо, красиво и изтънчено животното, заяви пред National Geographic: „Ние стояхме там плачещи – снимахме видеото със сълзи, които се търкаляха по бузите ни“. Може би има хора, които ще обвинят екипа, че не е реагирал по някакъв начин, но нито има какво да направят в конкретния случай, нито има как да променят цялостно ситуацията, освен със своето послание. Нужно е възможно най-много хора да видят съдбата на тези животни, за да може цялото човечество да осъзнае мащабите на този проблем, и че той вече оказва влияние на множество видове по света.

Във видеото, мечката постоянно се бори да се изправи и да стъпи на задните си крака, които очевидно вече не я държат

Животно е толкова изнемощяло и гладно, че не успява дори да се ходи нормално през тревата. Само след няколко стъпки мечката ляга на ледената земя, за да не се изправи никога повече. Екипът, заснел видеото заяви, че е имал желание да се намеси и да помогне на мечката, но това първо вероятно единствено би удължило мъките на животното, а и подобно действие би било нарушение на закона в Канада, който гласи, че е забранено да бъдат хранени дивите бели мечки.

Целта на този клип е посланието, че евентуалните бъдещи хипотетични промени в климата не са въпрос, който ще бъде дискутиран след десетилетия или векове, а вече налице.