Palatka.bg
цепелин

Не си ти, ако не изядеш поне един ” Цепелин ” в Литва

Разходката ви в Литва би била непълна, ако не се насладите на вкуса на ястията, които са един вид визитна картичка на страната. Най-известното национално ястие в Литва се нарича „ Цепелин ”. Това са големи кнедли с особена форма с всякакви видове пълнежи: зеленчуци, месо, сирене … Но, не само.

„ Цепелин ”
„ Цепелин ”
Не си ти, ако не изядеш поне един „ Цепелин ”. Или по-точно: не си в Литва, ако не изядеш поне един „ Цепелин ”

Цепелините са огромни кнедли от настъргани сурови и сварени картофи (сурови и варени картофи в съотношение 3: 1), пълнени с кайма (или сирене или друго). Цепелините се сервират със заквасена сметана.

Името на това ястие идва от германските цепелини или дирижабли от началото на ХХ век. Тогава в периода на Първата световна война страната е окупирана от германските войски.

Шалтибаршчяй”
Шалтибаршчяй”
Не трябва да пропускате и студената супа „Шалтибаршчяй”

Това е супа от червено цвекло с кефир, която се сервира с варени картофи с копър. Литовците предпочитат леките вечери, в които се сервират млечни ястия – супи, извара и разнообразие от сирена.

„Скиландис”
„Скиландис”
Задължително трябва да опитате и традиционния „Скиландис”

Това е традиционен  свински колбас с подправки, подобен има и в полската кухня. Изработен е от висококачествено свинско месо, нарязано на малки парчета (в някои рецепти месото се раздробява в месомелачка с едри дупки). Цялото е осеяно с парчета мазнина. Подправките са: сол, черен пипер, кориандър и чесън.

kugelis
kugelis
Може да опитате и kugelis или plokshtaynis.

Това е ястие от печени картофи с бекон, мляко, лук и яйца, подправени със сол и черен пипер и ароматизирани, например с дафинови листа.  След което се пекат. Обикновено се консумират със заквасена сметана.

 

Не пренебрегвайте и хляба в Литва, особено черния

 Черният литовски хляб е признат за един от най-добрите в света. Той има уникален вкус и може да се съхранява до два месеца.

Шакотис или Сенкач
Шакотис или Сенкач

 

От десертите е особено популярен Шакотис или Сенкач

Шакотис в превод означава „клончест сладкиш“. Той е традиционен сладкиш, чиито съставки са масло, яйца, захар, сметана и брашно. Приготвя се във фурната на въртящ се шиш или върху огън. Замъкът Тракай е известен не само с изключителните си гледки и красота, но и с чудесната си кухня. Там се предлага и този изключителен десерт.

Той е традиционното сватбено блюдо на Литва. Това ястие е шедьовър на кулинарното изкуство и има отличен вкус. Наричат го още „дървен” или „удавен” кейк заради специалната технология на правене. Той се прави от 40 до 60 яйца и се върти на шиш. Интересно е, че може да се съхранява до шест месеца. Вече готов се залива с шоколад или глазура.

квас
квас
От безалкохолните напитки трябва да опитате квас

 Много популярен навсякъде в Литва. Феновете на бирата ще се насладят на пътуването до Литва, защото страната е истинско бирено царство: има над 200 пивоварни рецепти.

Suktinis
Suktinis
Сред алкохолните напитки определено трябва да опитате националната литовски напитка “Suktinis”

Тя е със статут на кулинарно наследство. Силната (50 градусова) тинктура на меда се прави по стара рецепта. Тя включва черно френско грозде, малини, хвойна, тополови пъпки и други ценни растения.

Литовците предпочитат традиционната си храна за бързо хранене, така че те могат да бъдат опитани в много кафенета и ресторанти. Ресторантите с литовска кухня във Вилнюс винаги могат да Ви предложат разнообразно меню. Широката палитра от ястия от литовската кухня няма да оставят безразлични истинските гастрономи.