Palatka.bg
Сибир

Чудесата на Сибир, които задължително трябва да посетите

(Част 1)

Сибир може би от много хора се свързва с тежки зими, труднопроходими земи и кални пътища, каторги и тежък живот. Но за други Сибир е природно предизвикателство – едно от най-красивите природни кътчета на земята. Сибир е чудо, което трудно може да се опише с думи, защото широтата и пъстротата на тази земя е разтърсваща. Не е чудно, че толкова тайни, митове и легенди витаят около Сибир. Истината е, че тук има всичко природно, което човекът с въображение може да си пожелае да види и да се потопи. Ако сте от ценителите „нумизматици” на природата, то задължително  трябва да посетите поне веднъж в живота си: високите планини, ясните езера, градовете, изпълнени с дървена архитектура и пясъчните пустини на Сибир. Всеки пътник ще намери нещо според вкуса си.

Сибир 2


Вижте три от чудесата на Сибир!

Планината Алтай

Защо трябва да видите Алтай, при положение, че също като Байкал, е  една от най-популярните туристически дестинации в Сибир?  Ами защото тази планина  е изключително загадъчна, мистериозна и пълна с богати природни чудеса, истинско съкровище за пътуващите. Дори случайните посетители ще бъдат заинтригувани от петроглифите, каменните гравюри и други артефакти, които са изобилни в пещерите и по скалите.

Тези, които обичат да плуват в реки, да катерят планини и да изследват пещери, ще намерят маршрути по своето желание и нивото си на физическа подготвеност. Семействата с деца ще открият някои удобни места в горите близо до езеро Телецкое, велосипедистите могат да се похвалят с едно пътуване по известния Чуйски тракт, който пресича Алтай, докато любителите на животни могат да се насладят на конна езда през планините.

Планината Алтай 2

Планината Алтай

Чарските пясъци

Защо ви трябва да ги видите, предвид че това е просто пустиня? Именно затова. Чарските пясъци са една автентична голяма пясъчна пустиня, заобиколена от тайга, бързи реки и недостъпни планини. Добре дошли в Чарските пясъци, може би най-„неконформистката” пустиня в света. Тя е и едно от най-уникалните места в Сибир.

Тук можете да ходите боси по горещи пясъци, да изкачвате върховете на огромни дюни, да се къпете в студено езеро и да берете боровинки, колкото ви душа желае. Чарските пясъци са „тайгата” и „източният” характер на Сибир едновременно, което ги прави напълно различно място от всяко друго място на Земята.

Ако се качите в близката планинска верига Кодар на място, наречено Мраморното дефиле, ще откриете останките на отдалечен и изолиран съветски лагер и ще се докоснете до тревожната и ужасяваща история на тайните затвори на Сталин в Сибир.

Чарските пясъци
Чарските пясъци

Езерото Байкал

Защо трябва да го видите преди смъртта си? Днес всеки, който иска да види снимки на това легендарно езеро, може лесно да ги намери онлайн. Но да видиш Байкал на снимка е нищо по-различно от всяко друго огромно езеро/море на снимка. Не е същото, както го виждаме в реалния живот. Хоризонтите на най-дълбокото езеро на Земята, което някои наричат ​​„свещеното море”, ще впечатлят дори онези, които се прекланят пред безбрежността на океана.

Езерото Байкал
Езерото Байкал

Всяка година хиляди пътници от цял ​​свят правят това поклонение тук. Някои маршрути водят туристите до остров Олкхон, а други пресичат водите на езерото с лодка, докато особено атлетичните пътешественици обикалят Байкал с велосипед или пеша.

Едно пътуване до „морето” на Сибир означава също така да имате шанс да опитате от вкусната риба, да видите старата търговска каменна архитектура на Иркутск и паметниците на сибирския барок, да посетите Етнографския музей селцето Талци и да се опиянявате от гледките към тайгата и необикновената река Ангара. Всичко това допринася за едно преживяване да видите Сибир в цялата му слава и разнообразие.

Едно пътуване до „морето” на Сибир

 

Едно пътуване до „морето” на Сиби
Сибирски тигри

Иркутск