Palatka.bg
Дрьобак

Посетете Дядо Коледа в истинския му дом в Дрьобак, Норвегия, където е вечна Коледа!

Имате път към Осло и искате да видите нещо различно? Само на един час от града се намира очарователното село Дрьобак. То се намира в най-тесния участък на фиорда Ослофьор. Тъй като фиордът е замръзнал през зимните месеци, Дрьобак традиционно се използва като пристанище на столицата Осло през това време на годината. Но не това е характерното за Дрьобак. Може би ще ви изненадаме, но всъщност легендата твърди, че родното място на Дядо Коледа е в близост до Дрьобак, Норвегия.

Ето къде е роден всъщност Дядо Коледа 

Ето къде е роден всъщност Дядо Коледа

Дядо Коледа е роден под скала във Vindfangerbukta на север от Дрьобак преди стотици години. Това е добре известен факт в селцето и причината, поради която то е известно като Коледният град. От 3-ти декември насам има много Дядо Коледа, които шетат из селото до Коледа. А самото селце никога през годината не остава без Дядо Коледа.

В Дрьобак Коледната къща е отворена целогодишно

Една от най-големите, ако не и най-голямата атракция в селцето е The Christmas House (Julehuset) – намира се в непосредствена близост до градския площад.
Покоите на Дядо Коледа получават голямо внимание от медиите по целия свят. Туристите пътуват с автобуси, за да видят Дядо Коледа, джуджетата и целия му антураж, които почти оживяват в приказната атмосфера вътре. Тук ще влезете в един съвсем различен свят, където времето е спряло, защото е вечна Коледа. В момента, в който влезете в коледната къща, ще разберете защо.

Разположена в непосредствена близост до градския площад е друга коледна къща на най-обичания дядо, която се посещава всяка година от хиляди туристи. Пощата на Дядо Коледа е точно в съседство. Можете да закупите печат от пощата му и да изпратите писмо, подпечатано с неговия печат. Но ако искате да го видите лично, трябва да отидете в къщата. Стените са изпълнени с писма от хора от целия свят.

В Дрьобак Коледната къща е отворена целогодишно
Дрьобак е скритият скъпоценен камък във фиорда Ослофьор

През лятото това е мястото, където обитателите на Осло обичат да се наслаждават на слънцето и плажовете. Туристите отиват там, разбира се, и за да се разхождат по хубавите улици, но основната атракция е … Коледната къща! Да, дори и през лятото.
В Норвегия е добре известно, че Дядо Коледа е роден близо до Дрьобак преди няколкостотин години. И все още живее там целогодишно.

Селото е много красиво само по себе си.

Селото е много красиво само по себе си.

Тук можете да се насладите на прекрасната гледка към фиорда. Да се разхождате покрай пристанището през зимата или през лятото е едно наистина омиротворяващо преживяване. Ще се насладите на наистина приказни гледки.

Докато се разхождате, ще минете покрай дървената църква, построена през 1776 година. Заслужава си да я видите и отвътре. Ако сте гладни, можете да седнете в някой от хубавите ресторанти до фиорда, с невероятна панорама, разкриваща се пред всяка маса, докато опитвате от пресните морски дарове. Гледката към нимфите на скалите също е много впечатляваща.

Посетете Дрьобак, защото никога не е късно да станем отново деца!

 

Никога не е късно да станем отново деца!