Palatka.bg

Кои са перфектните локации на планетата, където да се докоснете до Северното сияние?

Северното сияние  e едно от най-грандиозните природния явления, които можем да видим на планетата ни.

Космическата екстравагантност на този се феномен се изразява под формата на огромни светлинни петна в небето, облаци от светлина, движещи се лъчи, които също могат да бъдат във формата на дъги, изкривени завеси от светлина или хаотично подредени светлинни потоци. Най-често срещаните цветове, в които сиянието се появява са бледозелени и розови, въпреки че се срещат и нюанси на червено, синьо, жълто и виолетово.

Температурата на повърхността на Слънцето е милиони градуси Целзий, което води до ожесточени и експлозивни сблъсъци между газовите молекули. Това причинява заредени електрони и протони, които биват „катапултирани“ в пространството и издухани от слънчевите ветрове. Когато тези заредени частици навлязат в Земната атмосфера при магнитните полета, те се сблъскват с газови частици. Тези микроскопични катастрофи са отговорни за тези великолепни природни произведения на изкуството. Северните светлини се наричат „Aurora borealis“, докато южните светлини са известни като „Aurora australis“.

Да се докосне до този феномен е мечта на всеки пътешественик. Местата, на които това може да се случи са малко, но някои от тях са изключително подходящи.

Норвегия

Често се твърди, че Северна Норвегия е най-добрата дестинация, откъдето да наблюдавате Северното сияние, но това е само частично вярно. Районът притежава завидна арктическо-туристическа инфраструктура, която включва множество зимни развлечения и изискан избор на хотели.

Можете дори да се насладите на феноменалните светлини, докато пътувате на круизен кораб. Сезонът на Северното сияние в Норвегия е между края на септември и края на март.

Финландия

Ако Северното сияние е в списъка ви като пътешественик, то е важно никога да не забравяте правилото, че колкото по-на север отивате, толкова по-големи са шансовете да изпълните желанието си. „Овалният кръг на Северното сияние“ се намира по-на север от Арктическия кръг и включва огромна част от финландския регион Лапландия, където най-често се срещат северните светлини.

Финландската национална обсерватория на Северното сияние се намира в северния град Соданкила, което я прави едно от най-добрите места за „ловуване на Северното сияние“. Чудесен начин да победим студа и да се насладим на грандиозното природно чудо е да останем в традиционно иглу или някоя от построените специално за целта туристически къщи.

Швеция

Важен фактор, който би могъл да даде на Швеция предимство като дестинация за наблюдение на Северното сияние е ефектът на Гълфстрийм, който прави северните зими по-малко тежки в сравнение с други северни държави.

Сезонът на сиянието в шведската част от Лапландия тече от края на септември до началото на април. Светлините могат да бъдат видени в огромната, необятна и слабо населена северна Швеция. Красивото и нежно небе, което се простира от Йокмок до границата с Норвегия, обикновено е най-добрият фон по време на зимата.

Възможно е да видите Северно сияние и в южната част на страната – дори и в Стокхолм и Гьотеборг, но подобни феноменални гледки са рядкост. Дали ще успеете да наблюдавате сиянието до голяма степен зависи от метеорологичното време и от това колко време сте склонни да изчакате, дебнейки Северното сияние.  Облачно небе няма да ви позволи да се насладите на „Северните светлини“, дори когато те се появят, без значение колко ярко в небето блестят.

Канада

В Безбрежния бял Север Северното сияние се появяват веднъж на седмица или десет дни, но има и много други неповторими забавления, които ще допълнят вашето посещение. Небесният феномен може да бъде забелязан от много места в северните провинции на Канада.

Туристите в Юкон могат да видят светлините повече от веднъж в рамките на няколко дни. Градските светлини са един от най-големите ви врагове, ако имате желание да видите Северното сияние, тъй че винаги се старайте да избягвате градовете и се насочете към пустата и сурова северна природа.

Исландия

Кристално чистите небеса над този слабо населен, но спиращ дъха вулканичен остров, правят Исландия една от най-добрите страни за наблюдаване на Северното сияние. Северните светилини се забелязват най-ясно в тъмнината, а Исландия има най-дългият период на почти пълна нощ – от септември до средата на април.

Няма голямо значение къде точно се намирате в Исландия, както и колко време ще прекарате там. Северното сияние се появява на цикли. То се показва за две или три поредни нощи и след това изчезва за няколко дни. Препоръчваме ви да останете поне седем нощи, за да увеличите шансовете си да видите Северното сияние.

Метеорологичното време е друг фактор, с който е важно да се съобразите, подготвяйки пътуването си. Боговете на времето на този северноатлантически остров са изключително непостоянно и своенравни. Северното сияние се вижда най-добре при ясни нощи, които в Исландия са придружени от температури чувствително под нулата.

По-топлите нощи рядко са придружени от ясно небе и често се забелязва облачно покритие, което би попречило на изгледа към светлините. Винаги е добра идея да проверите прогнозата за времето, както и да прегледате някой от множеството специализирани сайтове, които се занимават с анализирането и предсказването на Северното сияние.