Palatka.bg

Стара Загора – градът феникс, който носи духа на победата

Ароматни липи. Прави улици. Талантливи поети. Къде срещаме всичко това наведнъж? Къде другаде, ако не в Стара Загора? Центърът на вселената, както местните го наричат. Името му означава „Стар град зад планината“ поради причината, че е разположен в подножието на Средна гора.

 

Отново е пролет. Слънцето ни се усмихва. Вървим по правите улици на града. Обгрижени сме с проблеми. Но ето – усещаме аромата на липите. Толкова омаен. Толкова отпускащ. Чуваме мелодията на птиците. Забравяме, макар и за секунда, тревогите. Поглеждаме нагоре – кристално синьо небе. Величествените корони на дърветата, украсени с жълти цветчета. Красотата. Тя ни настройва позитивно. Дава ни надежда, че денят ще е по-добър, по-справедлив. Прибираме се вечер изморени, но нежният полъх ни застига. Дарява ни с усмивка. И вече не вървим забързани. Наслаждаваме се. На спокойствието. На природата. Не са ли късметлии тези, които живеят в този прекрасен град ? Град, който дава възможности. Носи наслада. Не е твърде шумен. Но и никога не спи.

Липовият град. Дом на талантливи поети. Николай Лилиев. Гео Милев. Веселин Ханчев. Дарили са ни с някои от най-великите произведения в българската литература. Произведения, които всеки българин е чел. Произведения, които с гордост рецитираме.

Липовият град. Историята му се пише още през 8-7-о хилядолетие пр. Хр. Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник. Имената, които е носил през вековете. Тук са открити Неолитните жилища. Датират векове преди Христа.

Античен форум „Августа Траяна“

Спомен от римските времена. Дом на император Траян. Развит от император Марк Аврелий. Там се обсъждали някои от най-значимите въпроси и царувал културният живот. Били създадени амфитеатър, улична мрежа, жилищно строителство, водоснабдяване, канализация, бани. Някои от най-важните пътища минавали през Августа Траяна.

Днес от сградите са останали предимно основите, но улиците, амфитеатралният форум и част от крепостните стени са запазени. Докато се разхождате из античното място усещате културния дух и енергията на епохата, през която градът се е развивал. Затворете очите си и се оставете да се потопите напълно в атмосферата му. Пренесете се в далечната Античност. Не пропускайте да посетите форума и вечер. Тогава той оживява още повече, защото е осветен с цветни светлини, които го правят дори по-красив и величествен.

Античен форум „Августа Траяна“ съхранява културния живот в града. До него се намират Държавна опера „Стара Загора“ и Драматичен театър „Гео Милев“. През лятото често амфитеатърът се превръща в сцена за балетни, театрални и оперни представления като “Кармен”, “Набуко”,”Аида”, “Атила”, „Балетна гранд гала“, „Куин – шоуто продължава“.

Старата джамия, превърнала се в Музей на религиите

Намира се в центъра на Стара Загора. През вековете там са били строени различни религиозни храмове. Първите намерени останки датират от ранножелязната епоха. По-късно е било създадено езическо светилище в чест на тракийския конник. След приемането на християнството е построен религиозен храм, който е превърнат в джамия по време на Османското владичество. Докато разглеждате музея можете да откриете елементи от различните епохи. Сградата е напълно запазена, защото е единствената, която не е претърпяла щети по време на опожаряването на Стара Загора.

Два пъти тази участ е сполитала града. Два пъти се преражда. Издига се от пепелта като огнената птица феникс. Символът на живота. Паметникът на митичното създание се намира в сърцето на Стара Загора, на площада пред общината. Под него са изписани всички имена, които градът е носил през вековете. Защото Стара Загора е силна. Преминала е успешно през хилядите изпитания.

Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Липовият град. Бил е подложен на безброй страдания. Една от най-ожесточените битки по време на Руско-турската война се води на 31-ви юли 1877 година при Стара Загора на хълма, известен тогава като Чадър могила. Стотици войници загиват на тази паметна дата срещу войската на Сюлейман паша. Въпреки погрома, българските опълченци и руските им събратя успяват да спасят самарското знаме, като го бранят с цената на живота си. За мнозина това било първото им голямo сражение и поради тази причина наричат боевете при Стара Загора бойното кръщение на българското опълчение.

Днес, на мястото на което преди 140 години войниците са дали живота си, се намира мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Той напомня на всички ни за героизма на българите и руснаците, като увековечава подвига на загиналите. Построен е на 30-и юли 1977 година. След като изкачите 100-те стъпала пред вас ще са паметните фигури на шестима български войници и руски офицер, които символизират шестте опълченски дружини, предвождани от руските главнокомандващи. В ляво се намира 50-метровия паметник, който изобразява самарското знаме.

Всяка година гражданите честват трети март, като пренасят 300-метров флаг на България, от площада пред общината до мемориалния комплекс. Бял, зелен и червен става градът на един от най-големите празници.  За пръв път на „Бранителите на Стара Загора“ тази година се проведе и светлинно шоу по случай честването на 140 години от боевете при Стара Загора.

Липовият град. Един от най-зелените в България.

Езерото „Загорка“

„Загорка“ е изкуствено езеро, което се захранва от водите на река Бедечка, намиращо се в едноименния парк. Създадено е от Йордан Капсамунов през 50-те – 60-те години на миналия век. Там се провеждат състезания по корабомоделизъм и се води активен риболов на обозначените места. Също така, ако искате да разнообразите за малко деня си, имате възможност да карате лодка или водно колело. В самото езеро са построени малки дървени къщички. Можете да видите и красиви водни лилии и златни рибки от страната на Парк-хотел „Стара Загора“. Езерото е едно от идеалните места за релакс и почивка в града. То ви откъсва от реалността с красотата и уюта си.

Парк „Аязмото“

„Аязмото“ е най-големият и известен парк в града. Създаден е от митрополит Методий Кусев през 1895 година. Дава му името „Св. княз Борис-Михаил“ заради легендите, според които князът е приел християнството именно на това място.  С течение на годините обаче гражданите официално го кръщават на създателя му. Аязмото е името на местността, на която се намира паркът. Поради тази причина още откакто е създаден, местните го наричат парк „Аязмото“.

Днес жителите на Стара Загора идват тук, за да спортуват или просто да се откъснат за малко от забързаното си ежедневие и да се потопят сред природата и чистия въздух. На върха на „Аязмото“ се намират тенис кортове и стрийт фитнес, а в близост е и „Залата на смеха“. Представлява стая с различни по форма отгледала, които променят външния ни вид. В парка е и зоологическата градина, която е най-доброто място за любителите на животните.

Липовият град. Град на историята. Но и на красотата. Не случайно жителите го наричат „Центъра на вселената“. Не само защото е най-големият град, който се намира в сърцето на България. А защото е център на културата. Център на историята. Център на живота.