Palatka.bg
бореалната гора

Вижте няколко изумителни факта за бореалната гора (тайгата)

Бореалната гора или „тайгата” е най-големият биом (природна зона) в света. Разпространена в континентите и обхващаща много страни, тайгата играе важна роля за биологичното разнообразие на планетата и дори за нейния климат. Вижте няколко изумителни факта, които ще ви изумят за това невероятно място!

Има ли разлика между бореална гора и тайга?

Има ли разлика между бореална гора и тайга?

 Бореалната гора е кръстена на Борей – гръцкият бог на Северния вятър.
Този биом е известен като бореал в Канада, но също така е известен и като тайга – руската дума. Думата тайга по-често се използва за по-безплодните северни места на биома, докато бореал се използва за по-умерената, южната зона.

Бореалът се простира на по-голямата част от вътрешността на Канада и Аляска, повечето от Швеция, Финландия и вътрешността на Норвегия, голяма част от Русия, както и северните части на Казахстан, Монголия и Япония.

Бореалът представлява 29% от световната горска покривка.

Бореалът представлява 29% от световната горска покривка.

Въпреки че обикновено има ниско биологично разнообразие, бореалът по цялото земно кълбо поддържа редица животни. В бореалната гора на Канада има 85 вида бозайници, 130 вида риби, 32 000 вида насекоми и 300 вида птици.

От 300 вида птици, които гнездят в ​​канадската бореална гора през лятото, само 30 остават там през зимата.

Тайгата в долината на реката край Верхойанск, Русия, при 67 ° северна ширина, трябва да се справи с най-студените зимни температури в северното полукълбо, но екстремната континенталност на климата дава средна дневна стойност от 22 ° C през юли.

Бореалната гора е студена

Бореалната гора е студена

Най-ниските регистрирани температури в Северното полукълбо са записани в бореалната гора (или тайгата) на североизточна Русия.

Там термометърът може лесно да чукне  -65 ° в северните райони през зимата.
Зоната на географската ширина, заемана от бореалната гора, е видяла някои от най-драматичните понижения на температурата, особено през зимата и особено през последната четвърт на 20 век.

Глобалното затопляне заплашва да трансформира

Глобалното затопляне заплашва да трансформира областта на бореалната гора в пасища, паркове или умерена гора, като въведе и значителна промяна във видовете растения и животни.

В бореалната гора се съхраняват огромни количества въглерод. Това е вероятно повече от умерените и тропическите гори, съчетани с по-голямата част от торфищата.

Към днешна дата само 12% от бореалната гора е защитена по целия свят и над 30% вече е предназначена за дърводобив, енергия и други нужди.

Канадският бореал се е появил в края на последната ледникова епоха преди около 10 000 години, като е съставен предимно от видове иглолистни дървета. Гората, каквато я познаваме днес по отношение на биоразнообразието, се оформя преди около 5000 години – много скоро в геоложко време.

Застрашената дива природа в канадската бореална гора включва такива емблематични видове, като карибу – вид елен с физика на муле, мечка гризли и вълк. Загубата на местообитанията е основната причина за намаляването на популациите на тези видове.

Беринговия мост
Беринговия мост
Много животински и растителни видове обитават бореалната гора на Азия и Северна Америка, благодарение на Беринговия мост, който някога е свързал двата континента

 По време на ледниковите епохи Беринговият проход, който се е намирал в Берингово море между полуостров Чукотка (Североизточна Азия) и полуостров Аляска (Северозападна Северна Америка), се е превръщал в земен мост, тъй като нивото на водата в океаните е спадало. По този начин първите американци (коренното население на Америка) са пристигнали пеша от Сибир през пролива. Това се случило, когато той бил суша (Берингов мост) по време на последния ледников период.

Брадатата улулица
Брадатата улулица
Докато някои от животинските видове, живеещи в бореалните гори, са много познати, включително вълци, мечки гризли, арктически лисици, може би е изненадващо да си припомним, че сибирският тигър също е родом от тайгата.

Брадатата улулица е най-голямата бухалоподобна птица в Северна Америка. Тя е целогодишен обитател на бореалната гора в Канада. Какво би била студената, иглолистна гора без голям, сив бухал?
Дърветата от бореалната гора обикновено имат плитки корени поради тънкия пласт почва.
Почвите на тези места често са кисели, поради падащите борови иглички и ниското съдържание на хранителни вещества в тях. Причината е, че студените температури не позволяват да настъпи процес на гниене на органичните елементи и да се превърнат в тор.

В бореалния биом валят малко дъждове. Обикновено има мъгла и сняг, с лек дъжд през летните месеци.

мечки гризли
мечки гризли

тайга

изсичане на тайгата

 

 

Снимки: pixabay

Уикипедия