Palatka.bg
Арарат

Арарат – най-високият връх в Турция и последен пристан на Ноевия ковчег

Планината Арарат е най-високата планина в Турция. Гледката на нейния спиращ дъха силует е изключително епична от Ереван, столицата на Армения. Хората вярват, че след големия потоп, тук е било мястото, на което е заседнал Ноевият ковчег. Това мистично място играе важна роля в арменската култура и неговото митологично изригване.

 

Планината Арарат е висока 5165 метра.

Планината Арарат е висока 5165 метра. Тя е най-високата и голяма планина в Турция. Намира се в Източна Анадола, по границите с Армения и Нахичеванската автономна република – автономен регион в състава на Азербайджан. Тази планина се намира между реките Арас и Мурат.

Планината Арарат има два върха – Голям Арарат, който е най-високият връх в Турция с 5165 метра и Малък Арарат – 3 914 м.

В Библейската книга „Битие” пише за планината Арарат, като се обозначава нейният връх като мястото, на което акостира Ноевият ковчег.

 Арарат е свята планина за арменците. Свещеността й идва от легендата в Стария Завет за Ной, чийто ковчег акостира за почивка на Арарат при големия потоп. Но Арарат няма кратер и никъде не се виждат данни за изригване, което е загадка. Въпреки това в земетресение, разтърсило планината през 1840 г., са погребани параклис, малка църква, село и манастир, разположени на склоновете на планината.
Преди време международен екип от изследователи заявиха, че са успели да докажат с вероятност от 99,9%, че са открили Ноевия ковчег на връх Арарат под слой дебел сняг и вулканични отломки.

Учените обявиха, че са открили дървени фрагменти. След като направен въглероден анализ на находката, те са стигнали до извода, че възрастта на намерените фрагменти е 4800 години.

През годините много групи хора са изследвали истините зад вярванията, но няма конкретна причина, която да доказва, че планината Арарат не е съществувала по времето на Потопа. Но никой няма доказателства за вулканична пепел или потоци от лава, голямо вулканично изригване.

В Библейската книга „Битие”

Какво е времето и климатът на планината Арарат

Времето на планината Арарат обикновено е стабилно, подходящо за изкачване на планината всеки ден. Изкачването отнема от 4 до 5 часа и от 3 до 4 часа, за да се слезе.

 

Планината Арарат е обгърната в мъгла

Мъглата, която е част от характерния пейзаж на Арарат, се появява от изпускането на горещи газове от планината. Мъглата започва на малки участъци, като  постепенно обхваща широките части на планината.

Преходът до връх Арарат

Изкачването на планината е много продължително, но има лесен маршрут в края на лятото от юг, който може да се използва от катерачи и хора, запознати с катеренето.

Гледката към планината Арарат ще ви подейства релаксиращо, като своеобразно пречистване

Голяма част от хората отиват на пътувания, само за да облекчат стреса, който изпълва ежедневието им. Едно спокойно пътуване и посещение на красива природа може да им подейства прераждащо. Пътешествие до планината Арарат и преход до върха е чудесна възможност за подобно презареждане. Гледката на природата там е невероятна, а хората забравят градското бързане и стрес.

Живописното изкачване на планината е незабравимо. За него ви е нужна обаче поне едномесечна подготовка.

Също така трябва да имате разрешение за катерене заедно с опитен, сертифициран водач, одобрен от турското правителство.  За да сте сигурни за периода, в който ще можете да координирате всичко организационно, по-добре си предвидете около два месеца за всички документи.

Възможно е да е много по-трудно от очакваното, но това го прави още по-голямо предизвикателство. Накрая ще разберете, че усилията наистина са си заслужавали.

Гледана от Ереван
Гледана от Ереван
Любопитно за връх Арарат

Околностите на планината Арарат са Национален парк от 2004 година.

Връх Арарат е националният символ на страната.

Армения е първата държава, която приема християнството през 301 г.

Снимки: Уикипедия

pixabay