Palatka.bg
ацтеките

Храм, изобразяващ митичната вселена на ацтеките, открит в естествено езерце до вулкана Истаксиуатъл в Мексико

Екип от археолози в Мексико откриха каменен храм на ацтеките в езеро близо до вулкана Истаксиуатъл, изобразяващ модел на Вселената, както си я е представяла древната цивилизация. Огледалното въздействие на езерото дава на подводния каменен храм „плаващ“ ефект.

От Националният институт по антропология и история казват, че останките от камъка „tetzacualco“ – или светилище – е открит в Nahualac, място в подножието на вулкана Истаксиуатъл.

Според Националния институт по антропология и история заедно с каменното светилище са намерени и керамични фрагменти, различни други материали, органични останки, които са свързани с Тлалок, наричан също и Нухуалпийи, бога на водата и плодородието в теотиуаканската и ацтекската религии.

Изследователите изказват предположение, че поставянето на камъните е предназначено да изобрази миниатюрен модел на митичната вселена, описвана от цивилизацията на ацтеките. Самото разположение на камъните създава ефект на това да изглеждат така сякаш „плават“ на повърхността на водата, а не лежат на дъното на езерото.

"tetzacualco" - или светилище

„Съществуването на светилището в средата на естественото езеро и оптичния ефект, който се получава, когато водата отразява камъните и изглежда сякаш структурата излиза над водата, предполага, че мястото е изображение на представата на едно първобитно общество за вселената. Също така вероятно е карта и миниатюрен модел на вселената”, смята екипът.

Вероятно става дума за светилище, почиващо върху древната митология на ацтеките

Археологът Ирис дел Росио Ернандес Баутиста посочи, че според някои митове за създаването на Мезоамериканската земя чудовището Cipactli плава на повърхността на първичните води и  създава Небето и Земята от собственото си тяло.

Археолозите твърдят също, че ацтеките са прилагали ритуализиран контрол на водите, намиращи се в близост, като са отклонявали теченията им,  за да пълнят езерцето. По-пълноводното ниво на езерцето им е било нужно с цел да предизвика визуалния ефект, който изглежда така сякаш каменната структура  се носи върху водното огледало. То на свой ред отразява и обкръжаващия го пейзаж, с което наистина може да се определи като някаква своеобразна карта.

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.