Palatka.bg

Най-ужасно красивите места на Земята

Ако кажем за тези места, че са страшни или адски, това няма да е просто цветист начин на изразяване. За тях може да се каже буквално, че са най-ужасно красивите, защото красотата им освен възхищение предизвиква смразяващи тръпки.

Вече сме ви разказвали за шокиращите кървави водопади в Антарктида и пламтящата врата към ада в Туркменистан.

Такива изумителни природни чудеса съществуват по цялата планета, но рядко са посещавани от туристи. Те са за пътешественици с вкус към необикновеното, търсещи преживявания, които да ги оставят без дъх и със силно биещо сърце.

 

Най-ужасно красивите места: Флегрейските полета, Италия

Най-ужасно красивите места на Земята
Снимка: Patrick Massot – Own work, CC BY-SA 4.0

Флегрейските полета изглеждат като част от ада, материализирала се на Земата. Те са голям вулканичен район западно от Неапол, в който димят 24 кратера. Най-известен от тях е кратерът Солфатара – митологичният дом на древноримския бог на огъня – Вулкан.

Серните съединения оцветяват пейзажа в ярки жълтооранжеви багри и сякаш навсякъде се виждат златисти отблясъци от неземни пламъци.

Ако решите да ги посетите, проверете информацията за вулканичната активност – през 2017 тя беше доста висока и учените очакваха изригване… Когато сте в парка, не преминавайте предпазните заграждения около кратерите и кладенците, които изхвърлят струи от отровни серни изпарения.

Докато сте в района не пропускайте да опитате известните леки и ароматни бели и червени вина, които се правят там.

 

Най-ужасно красивите места: Кава Йен, Индонезия

Най-ужасно красивите места на Земята
Снимка: Seshadri.K.S – Own work, CC BY-SA 4.0

Едно място с хипнотизираща, но смъртоносна красота – вулканът Кава Йен, източна Ява. В кратера му има тюркоазено езеро, широко почти километър, което нощем гори с мистериозни електрическо-сини пламъци, високи до 5 метра.

Изключително красивата гледка е и изключително опасна – приказното езеро е пълно с киселина, а ужасно красивите сини огнени оттенъци се дължат на изгарянето на сярата.

Водата на езерото е по-корозивна от киселината на автомобилен акумулатор. От вулкана излизат газообразен хлороводород и изпарения, съдържащи сяра, които горят в ярко синьо при контакт с въздуха. Част от газа кондензира в течна сяра, която се спуска надолу по склоновете в горящи призрачни потоци.

 

Най-ужасно красивите места: Далол, Етиопия

Най-ужасно красивите места на Земята

Снимка: Waltatekie – Own work, CC BY-SA 4.0

Един от най-ниските райони на планетата – около 130 метра под морското равнище. На Далол принадлежи официалния рекорд за най-горещо обитавано място на Земята – средната годишна температура тук е 35°C.

Това е също и едно от най-отдалечените и изолирани места на Земята. Въпреки че в момента се строят пътища до близките селища, засега до тук можете да стигнете или с off-road автомобил или с някой от керваните камили, които пътуват из района, за да събират сол.

Тук се намира вулкана Далол, образувал се през 1926 година и последно изригнал през 2011. Той е под нивото на морето и е най-ниският вулкан на сушата. Между солните образувания в кратерите му има горещи киселинни басейни и гейзери и техните запленяващи окото цветове отново се дължат на сярата – и са опасни за хората.

 

Най-ужасно красивите места: Дедвлей, Намибия

Най-ужасно красивите места на Земята

Снимка: Ikiwaner – Own work, GFDL 1.2

Намира се в националния парк Намиб-Науклуфт в Намибия – държава, привличаща все повече любители на нестандартния туризъм. Дедвлей представлява мъртво езеро с глинесто дъно, заобиколено от едни от най-големите пясъчни дюни в света – някои високи по 300 метра.

Сюрреалистичният пейзаж е осеян с мъртви акациеви дървета и скелетите им рисуват картина на сурова безжизнена красота. Тези дървета са загинали от липсата на вода преди 600-700 години. Обгорени от слънцето, останките им са черни като въглен. Въпреки че не са станали на вкаменелости, те не се разлагат поради изключително сухия климат.

Това място като от красив, но ужасен сън е било декор за много известни филми като The Cell с Дженифър Лопез, The Fall, базиран на сценария на българската кино-класика Йо Хо Хо от Валери Петров и големия боливудски блокбастър Ghajini.

 

Най-ужасно красивите места: Пещерата на кристалите, Мексико

Най-ужасно красивите места на Земята
Снимка: Alexander Van Driessche – Gaianauta received this from Alexander Van Driessche via Email., CC BY 3.0

Тази пещера в Мексико приютява най-големите кристали в света, но има причина, поради която не е пълна с туристи. Точно под нея бълбука магма, а тези, които се осмелят да влязат, рискуват да получат топлинен удар.

Малцина са виждали наживо уникалните гигантски кристали от селенит. Тук има повече от 140 кристала, като най-големите от тях достигат до 11 метра дължина и 4 метра ширина.

Условията в пещерата обаче не позволяват тя да се превърне в туристическа атракция. Температурата на въздуха достига 58°С при почти стопроцентова влажност. Човешкият организъм не може да поддържа терморегулацията си, тъй като заради високата влажност потта не може да се изпарява и да го охлажда. Необходима е специална екипировка, която да предпазва от прегряване и инфаркт, но дори и с нея престоят в пещерата не може да надвиши 20 минути.

 

Най-ужасно красивите места: Езерото Маракайбо, Венецуела

Най-ужасно красивите места на Земята
Снимка: English Wikipedia user Thechemicalengineer, CC BY-SA 3.0

Наричат го „най-електрическото място на Земята” заради уникалния природен феномен Мълниите на Кататумбо. Там, където река Кататумбо се влива в езерото Маракайбо, се образува огромна маса от буреносни облаци на височина няколко километра.

От нея към водната повърхност прехвърчат по 280 светкавици на час, 10 часа на нощ, 260 нощи в годината! Поради голямата височина, от която идват, те не са придружени с гръм. Толкова са ярки, че се виждат на разстояние от 400 км и служат като фар за плавателните съдове.

Мълниите променят честотата си през годините и учените се опитват да ги предсказват. В период на тримесечна суша през 2010 те не се появяват и има притеснения дали не са изчезнали завинаги. За щастие и на местните хора, и на туристите, те се завръщат. Като особено важна забележителност Мълниите присъстват на знамето и герба на венецуелския щат Зулия, в който се намира езерото Маракайбо.

 

Най-ужасно красивите места: Големият призматичен извор, САЩ

Най-ужасно красивите места на Земята
Снимка: Jim Peaco, National Park Service, Public Domain

Намира се в националния парк Йелоустоун и е третият по големина горещ извор в света. Наричат го и Извора на дъгата заради поразителното му оцветяване в червено, оранжево, жълто, зелено и синьо.

Багрите се дължат на различните видове бактерии, които живеят във врящата вода. Яркосиньото петно в средата е вода, твърде гореща за бактериите. Тя е с температура над 80°С и може да причини изгаряне от трета степен за секунди. Но със сигурност е адски красива гледка – отдалеч.

За много от тези невероятни места всъщност хората представляват по-голяма опасност, отколкото обратното. За да съществуват по-дълго тези чудеса, трябва всички туристи и пътешественици да уважават дивата природа и активно да се информират как да да ѝ се радват, без да ѝ вредят.