Palatka.bg

Blue Planet II – пътешествие из дълбините на океана

В България документалните предавания не са особено популярни. Според мен това се дължи на огромната липса на качествени български продукции, които да заинтригуват зрителите. Но не така стоя нещата на Запад. Във Великобритания, например, най-гледната телевизия е BBC – обществената медия, която наистина си върши работата.

Затова и не се изненадвам, когато предавания като Planet Earth и Blue Planet не придобиват известност у нас. В същото време – тези документални сериали чупят всякакви рекорди по гледаемост на Запад, изпреварвайки като рейтинг хитови риалитита като X-Factor. Какво е това научно-популярно предаване, което е по-гледано от най-комерсиалните формати, сигурно се чудите?

Какво е Blue Planet?

Blue Planet II е продукция на BBC и е продължения на култовите серии от 2001-ва година – Blue Planet. Първият епизод беше излъчен в края на октомври 2017-та, а към днешна дата са излезли всички 7 епизода. Предаването е посветено на живота в океаните и моретата по Земята. Премиерата е гледана от 14.1 млн. души само Великобритания. Гласът зад кадър е на най-известеният естественик и документален водещ в историята на телевизията – сър Дейвид Атънбъро. Музикалният фон пък е правен от Ханс Цимър.

Мащабите на продукцията са главозамайващи. По нея се работи 4 години и за да осъществят финалните записи са реализирани 125 експедиции в 39 държави. Произведени са над 6000 часа подводни кадри, а снимачните екипа са направили около 4000 гмуркания. Бюджетът не е разкрит, но най-вероятно е по-голям, от колкото този на всички български медии за години наред.

Екипът е съставен от едни от най-добрите в световен мащаб оператори, изследователи, журналисти, учени и продуценти.

Не знам какво ви говорят всички тези сухи факти, но става въпрос за гигантска, изключително предизвикателна и скъпа продукция, която е по силите на много малко телевизии в света. За наше щастие – BBC е една от броящите се на пръстите на едната ръка, която не само може, но и го прави.

Концепцията на Blue Planet II също е интригуваща. Подобно на Planet Earth II тук можете да гледате 7 епизода, всеки от които разкрива различен воден хабитат. Предаването показва природните дадености и най-вече – съществата, които ги обитават. Изследваните хабитати са океаните, морските дълбини, коралните рифове, моретата, бреговете и т.н.

За заснемането на Blue Planet II е използвана възможно най-добрата и нова снимачна и изследователска технология. Продукцията е колкото документална журналистика, толкова и научна експедиция. Екипите на предаването достигат до места, които никой преди не е виждал и откриват напълно нови за науката факти. Голяма част от кадрите са ексклузивни и изследваните феномени никога до сега улавяни от камера.

Самото предаване обаче, макар да е научно-популярно, е вълнуващо и за обикновения зрител. Заснето е изключително драматично, допълнено от музиката на Ханс Цимър, което гарантира повече изживяване близко до Game of Thrones, от колкото до другите подобни в жанра серии.

Често хората, на които разказвам за Blue Planet II, са скептични, мислейки си, че ще им бъде скучно. Всичко приключва, докато не изгледат само един епизод. Защото продукцията е всичко друго, но не и скучна. Дори да не се интересувате от наука, природа, животни, океани и въобще – Земята, която обитаваме, да останете невпечатлени от Blue Planet II, означава, че или сте лишени от естетика, или от емоции.

Приключение, което си струва

Предаването, заедно с брат си Planet Earth II, са най-красивите продукции, виждани някога по телевизията. Може би и в киното. Визията на сериите е умопомрачаваща. Мащабни кадри, ярки цветове, невероятни природни и животински кадри. Гледайки го и не можете да повярвате как е възможно това да е истинско, а не компютърно генерирана анимация във фантастичния жанр. Изживяването задължително трябва да е с колкото е възможно по-хубаво качество – на колкото е възможно по-голям екран.

Често Blue Planet II ще ви остави без дъх. Винаги се опитвам да гледам епизодите в компания и да наблюдавам реакциите на хората около мен. Въздишките, възклицанията и изцъклените погледи са неизбежни. Трудно е да се опишат с думи мащабите, красотата, драматичността и въздействието на Blue Planet II. Една перфектна и емоционална симбиоза от операторско майсторство, монтаж, глас зад кадър и музика. Разбира се, за това е отговорна и най-великата филмова сцена на всички времена – нашата Синя планета.

Blue Planet II ще ви потопи до най-дълбоките ледници на Анатарктида и после ще ви закара до Марианската падина. Ще изследва с вас невероятно пъстрия свят на кораловите рифове. Ще ви покаже интелигентна риба, която работи с инструменти и такава – която се ражда като женска и умира като мъжка, трансформирайки цялото си тяло. Ще ви даде близък план най-малките живи организми в моретата и океаните и ще ви запознае с най-големите. Ще ви накара да плувате с делфини, китове, акули, риба тон, пингвини, медузи, костенурки и стотици други представители на водната флора и фауна. Често ще ви изненадва. Още по-често ще ви шокира. Но най-вече ще ви пленява и умилява.

Едно пътешествие, което си струва да преживеете.