Palatka.bg

Ньордлинген – немският град, където къщите са направени от диаманти

Един немски град, наречен Ньордлинген може да се похвали с това, че сградите му са направени от диаманти. Той се намира в Бавария и населението му е от едва 20 хил. души.

Но китното старовременно градче е куртоазно и с още нещо – изградено е изцяло върху кратер от отдавна паднал метеорит. Небесната скала е ударила Земята преди над 14.5 млн. години и е образувала кратер с диаметър 25 километра. В продължение на столетия първите заселници вярвали, че са построили своя град върху кратер на застинал вулкан. Използвали мястото, защото  кратерът предоставял естествена защитна стена. А във времето, когато е строен Ньордлинген, това е било от основна важност – преди 1120 години!

В течение на годините жителите продължили да изграждат стената, правейки Ньордлинген  днес един от трите напълно заградени града в Германия. Самото градче е китно, уютно и пълно с къщички, приличащи на джинджифилови меденки.

Когато заселниците започнали да изграждат Ньордлинген, те използвали камъни от най-близкото възможно място – метеорният кратер. Затова и до днес, когато се разхождате из старите сгради, ще видите как каменните части блестят от отразяващата се светлина на хиляди миниатюрни камъчета. Това всъщност са съвсем истински диаманти. Местните обичат да се шегуват, че са късметлии, че диамантите са толкова малки, защото иначе щяха да останат без къщи.

Град за милиони

Едва през 60-те години геолозите разбрали и доказали, че градът е построен върху останки от метеорит, а цялото място е осеяно с милиони диамантчета. Концентрацията им тук е толкова голяма, че подобно явление не може да се наблюдава никъде другаде на Земята. Любопитно е, че местните винаги са знаели и са се гордеели със своите блестящи къщи, но до съвсем скоро – въобще не предполагали колко уникален е техният град също.

Тези камъни са образувани от сблъсъка с огромния метеорит, който покосил планетата с невъобразима скорост и сила. Когато се ударил в повърхността, горещината и налягането били толкова високи, че въглеродните съставки в камъка и почвата мигновено се превърнали в микроскопични диаманти. Повече от тях са големи най-много 0.2 мм – трудно видими за човешкото око. Комбинацията от милиони и милиони от тях обаче прави магическия ефект.

Ньордлинген е толкова уникален, че през миналия век е бил посещаван от астронавти от бъдещите мисии на „Аполо 14“и „Аполо 16“. Те идвали тук, за да се запознаят със състава на камъните и да разберат какво могат да очакват, когато кацнат на Луната, както и какво да носят обратно вкъщи. Геолози от цял свят, учени от НАСА и Европейската космическа програма продължават да посещават града и до днес.

Според изследванията в града има около 72 000 тона диаманти. Ние обаче сме сигурни, че дори да можеха да ги продадат – гражданите на Ньордлинген никога нямаше да го направят. Защото те правят града им едно неповторимо място на Земята. Място, което буквално е море от светещи диаманти. И, разбира се, носещо им огромен туристически и медиен интерес.
На това се казва – роден под щастлива звезда!