Palatka.bg

Българският паспорт в топ 20 по безвизово пътуване по света

Обикновено сме свикнали България да е в дъното на класациите за всичко положително в Европейския съюз. Това е меко казано обезкуражаващо и оставя впечатление, че живеем в невероятна дупка. Нашата страна има огромни проблеми и със сигурност не е най-уреденото и прекрасното място за живеене. Не бива обаче да забравяме, че когато ни сравняват, то е с някои от най-развитите, богати и проспериращи държави на планетата. Безспорно сме последни в квартала на богатите, но поне сме в него. Дали е по-добре да си първи на село или последен в града – вие решавате.

Наскоро излязла класация обаче показва и едно страхотно предимство на България – ние сме една от страните, с чийто паспорт можеш да пътуваш до най-много страни безвизово. А това е нещо, с което трябва да сме много щастливи и благодарни. Макар да не сме живеели в години преди 1989 г., знаем колко трудно е било да пътуваш свободно. Едва 30 години по-късно обаче това категорично се е променило.

Повече от всякога

С българския паспорт през 2018-та може да се пътува до 156 страни в цял свят безвизово. Информацията идва от проучването на „Хенли“, което изследва паспортите на 177 държави. Това прави нашия паспорт на върха на класацията – 20-то място от всички останали страни.

Първенец в класацията е Германия, чиито граждани могат да пътуват безвизово до всички 177 страни в класацията. Второ място се заема от свободния Сингапур (176) страни, а Великобритания, Франция, Дания, Италия, Швеция, Япония и Норвегия са на трето място – 175 държави. САЩ са едва на пето място – техните паспорти дават безвизов достъп до 173 страни.

Безвизово пътуване за български граждани:
Безвизово пътуване за български граждани:

На Балкните единствено гражданите от Гърция и Словения могат да пътуват до повече държави без визи – съответно до 171 и 167 държави. Дъното на тази класация имат частта да оглавяват Ирак и Сирия, най-вече заради военните действия в пределите на държавите им и огромните вълни от бежанци, пристигащи от там.

Макар, реално погледната, отново да не сме сред първите места, сравнено с другите държави от ЕС, ние сме много близо до тях и сме една от страните в света, чиито граждани могат да пътуват най-свободно. Очаква се в следващите години да продължим да се изкачваме в класацията, като най-голям пробив биха били безвизовите режими за българи за Канада и САЩ.