Palatka.bg
Дахла

Полуостров Дахла – на ръба на пустинята в Западна Сахара

Основана от испанците през 1844 г. и по-рано наречена Villa Cisneros, Дахла се намира северно от Тропика на рака на пясъчен полуостров, простиращ се на 45 километра от главното крайбрежие. Дахла всъщност е по-близо до Нуадибу (Мавритания) от всеки марокански град.

И въпреки това Дахла се усеща

И въпреки това Дахла се усеща по-малко отдалечена от много южни градове и със сигурност е по-просперираща, с добри хотели, ресторанти и развиваща се туристическа атмосфера. Това, което привлича туристите е кайтсърфингът.

Въпреки че напрежението в Западна Сахара се усеща и в безгрижния повей на морския бриз, жителите на Дахла изглеждат сравнително модерни и прогресивни. Инвестициите на мароканското правителство продължават, а населението продължава да расте с новопристигащите от север. Нови жилищни сгради обкантват границите на града, присъствието на мароканския флот и армията е осезаемо, а пристанището на Дахла е дом на най-големия риболовен флот в Мароко.

 Но в Дахла има място за туристи

Но в Дахла има място за туристи

Разположен на ръба на пустинята в Западна Сахара, полуостров Дахла приютява огромна 45-километрова плажна ивица около водна лагуна от Атлантическия океан. На това място може да се насладите на забавни и безопасни занимания, а в сумрака да гледате делфините и фламинготата. Тя  предлага прости и релаксиращи ваканционни преживявания: вода, пясък и вятър, прекрасни залези и вкусна храна.

В Дахла има: време за размисъл, вятър и вода

Може би Дахла не е идеалният вариант за почивка за тези, които търсят много варианти за креативна дейност. Ако сте гладни за фантастични вятърни условия обаче, плоска като в тепсия вода, вълни, прекрасни залези и спокойни вечери с добра храна и съмишленици, които наистина обичат кайтсърфинга, тогава Дахла трябва да влезе в списъка ви с бъдещи ваканционни дестинации. Дахла е идеалното място за кайтсърфинг целогодишно и е идеално за всички нива.

Инвестициите на мароканското правителство

Лагуната е огромна, така че винаги е лесно да си намерите място. Най-популярните райони са около лагерите за кайтсърфинг (сърфирането по вълните, задвижвани от хвърчила). На няколко километра на юг обаче ще откриете известната „скоростна точка“, която работи перфектно при отлив. Това е много специално място.

В Дахла се нуждаете от джип, за да стигнете до набелязаните точки.

В Дахла се нуждаете от джип
В Дахла има: време за размисъл, вятър и вода

И най-важното: предлага ги през цялата година. Вятърът обикновено е по-лек сутрините, засилва се по обяд и утихва по залез слънце, така че ако сте отишли на кайт, може да го практикувате по цял ​​ден. Най-добрите вълни са между ноември и февруари.

Дневните температури

Дневните температури тук са постоянни от 20 до 30 градуса и до 12-15 градуса през нощта.
Температурата на водата е около 19 – 24 градуса през цялата година.

Престоят в Дахла е възможен във всички ценови класове – от вили до скъпи хотели, и от престой в града до такъв в близост до водата.

Престоят в Дахла

Инвестициите на мароканското правителство=

 

Снимки:

Santiago Villar

briDom

Julien Guyard

Harm van Vugt