Palatka.bg
Ел Нидо

Ел Нидо – „Гнездото“ на филипинския рай

Ел Нидо е едно от най-хубавите места на Филипините. Място, което е белязано от простотата на живота, лъхаща от безбрежния пейзаж на белите пясъчни плажове, морската шир и гостоприемните хора. Не можете да сравните красотата на Ел Нидо с никоя друга красота, защото Ел Нидо е различно парченце Рай на остров Палаван.  Това е все още сравнително неурбанизирано кътче, което ще ви пренесе в един приказен тюркоазен, платинен и изумруден свят, до 80-те години непознат за туристите. Великолепно място, което ще ви накара да заобичате морските храни!

Ел Нидо притежава цялата палитра

Ел Нидо притежава цялата палитра от природна хубост и разнообразен животински свят, които са есенцията от красотата на остров Палаван.

То е едно от най-важните места за биологично разнообразие в страната и е обявено от филипинското правителство за защитено.
Ел Нидо се гордее с най-красивите морски пейзажи в провинция Палаван, известна като последната граница на страната. Поради огромното си великолепие, той също се нарича островът на боговете и небето на земята.
Тук, близо до северния връх на остров Палаван на Филипините, имате място за себе си и за живот в небесно утопично царство.

Филипините не са най-предпочитаната туристическа дестинация все още в сравнение с други страни от Югоизточна Азия, но това е преимущество за онези, които желаят рая само за себе си. А в Ел Нидо можете да се възползвате от предимствата на дивата природа и безкрайните бели плажове, без да се страхувате, че ще бъде нарушено единението ви с природата от тълпи туристи.

Главният град на остров Палаван е Пуерто Принцеса.

Главният град на остров Палаван е Пуерто Принцеса. Престоят в Пуерто Принцеса също би бил изключително полезен и приятен, тъй като е изпълнен с множество  забележителности – платиненобялата катедрала, пристанището, изпълнено с рибарски лодки, няколкото оживени пазари. А после с джип можете да се отправите към Сабанг – спокойно рибарско селище в близост до подземната река, обявена от ЮНЕСКО за световно наследство.

Ако поемете с лодка по подземната река, тя ще се забавлява с вас като ви подмята в лодката от бързей на бързей. В нейното царство ще се докоснете до грандиозни пещери, подобни на катедрала, и дълги, тъмни тунели, минаващи покрай формации, наречени „Света Богородица“ и „Светото семейство“. Това в крайна сметка са католическите Филипини.

Ел Нидо се намира на 430 километра източно от Манила и на 238 километра северозападно от Пуерто Принцеса. Ел Нидо граничи с протока Линапакан на север,с морето Сулу на изток и Южнокитайско море на запад.

Ел Нидо се намира на 430 километра източно от Манила
Най-голямата перла в света е била открита от филипински гмуркач в Палаван през 1934 г.

Скъпоценното камъче тежи 14 килограма и е с дължина 24 см. От май 1984 г. тя е оценена на 42 милиона щатски долара. Смята се, че е на 600 години.

Големите скални образувания на Ел Нидо се оценяват на 250 милиона години. Те са синхронични с прозрачните води, пълни с 200 вида тропически риби и три вида застрашени морски костенурки. Горите на Ел Нидо са домакин на повече от 100 вида птици, голяма част от които са ендемични.

Невероятни лагуни, в които можете да се разхождате с каяк, мангови обиколки, гмуркане сред  цветни тропически риби, туризъм до върха, риболов, наблюдение на птици, проучване на необитаеми територии, пикници – това са само някои от дейностите, които могат да се правят в Ел Нидо.

Най-голямата перла в света

От Пуерто Принцеса до Ел Нидо се достига трудно

Всъщност може би по-правилното е: достига се бавно и некомфортно. Ще ви се наложи да пътувате седем часа в ревящ, побъркващ автобус, пълен до горе с хора.

Градът Ел Нидо се простира на няколко улици край брега, но това не е неговата притегателна сила, защото тук се ширят прашни магазини, евтини хотели и къщи за гости, кафенета и сергии, магазини за водни принадлежности за гмуркане и туристически офиси. Това, което го прави запомнящ се, е настройката за безбрежната красота на плажовете, които наистина са неземни.

Плажът Ел Нидо е привлекателен

Плажът Ел Нидо е привлекателен с извиващите се пейзажи, които чакат да поемат пътниците във великолепното си аквамаринено море.
Накъдето се обърнете, ще видите острови, някои се издигат от водата, зелени монолити. На запад се намират спираловидни варовикови формирования с гъста тропическа гориста окраска.

Ако сте любители на скалното катерене, то е много развито около Ел Нидо. Тук можете да покорите 230-метрови скали. Времето за катерене варира от 45 минути до два часа, но наградата е една славна панорама на залива Бакуит.

Самото име El Nido означава "гнездото" на испански.
Самото име El Nido означава „гнездото“ на испански.

Курортът е спонсор на редица екологични инициативи. Той има своя собствена природна еко пътека, в която се намира колония от макаци и изобилие от ендемични птици.

Водата около островчетата тук е абсолютно полупрозрачна и лодките изглеждат плаващи във въздуха. Тук има множество лагуни, тайни лагуни и скалисти арки и процепи.

Ако влезете в пещерата Cudugnon, ще се натъкнете и на неолитно гробище – тихо великолепие, осветени галерии и блестящи многоцветни скални завеси. Удоволствието да се гмуркаш в сребристото море на залез слънце е несравнимо.

Най-доброто време за посещение на Ел Нидо
Най-доброто време за посещение на Ел Нидо

Сухият сезон продължава от декември до май, като от март до май е най-добрият период за гмуркане.
Избягвайте Великден, когато филипинците традиционно се завръщат в своите провинции.
Ако пребивавате в града, имайте предвид, че електричеството на Ел Нидо официално работи за около 18 часа на ден, но не залагайте на него.

На Ел Нидо можете да отседнете, както в много голям лукс:

На Ел Нидо можете да отседнете, както в много голям лукс:


Зашеметяващият курортен комплекс Lagen Island се простира под формата на подкова около варовикови скали, а къщите над водата са просто първокласни.
Miniloc Island Resort е малко по-стар и е разположен на красив залив, който е подходящ за онези от вас, които обичат да се гмуркат.

Обикновени неклиматизирани вили и къщи за гости, с приятелски домакини има също навсякъде около Ел Нидо, а цените са много ниски.

Снимки:

manuelhborbolla

marco ottaviani

yahbie_ko

JAIRO MEJIA

bunny1019

petervandever

Allan Ascaño

Gabby Iglesia

Yasuko_

mil_oo_dee