Palatka.bg

2017 година е била най-безопасната по отношение на авиацията в цялата история

Признаваме си, че обичаме хубавите новини, положителния поглед върху света и се опитваме винаги да поддържаме способността си да говорим и пишем единствено за позивните неща, които често остават извън фокуса на повечето елементи от българската медийна среда. Ние не вярваме, че трябва да се пише за отрицателното, негативното и да се концентрираме върху проблемите. Напротив, за нас е цел да откриваме добрите новини и да им даваме гласност, защото знаем, че те ще останат в сенките на медийното внимание. С радост можем да съобщим, че изминалата 2017 г. е била най-сигурната и безопасна година за авиацията – и  пътническата, и търговската, според доклада на Aviation Safety Network.

През цялата 2017 г. са настъпили общо 10 самолетни катастрофи, в които е имало загинали хора

Тези 10 инцидента са довели до 44 смъртни случая на пътници и 35 души, които са се намирали на земята. Това прави 2017 г. най-сигурната година досега, както при отделния брой на смъртните случаи, така и по отношение на броя фатални инциденти, които са били причина да загинат хора. Само година по-рано, през 2016-та Aviation Safety Network регистрира 60% повече инциденти – 16 и 303 изгубени живота.

На 31 декември 2017 г. световната авиация празнува рекорден период от 398 дни без инциденти с големи пътнически самолети. Освен това беше подобрен и рекордният период от 792 дни от последното произшествие с пътнически самолет, в което са регистрирани над 100 загинали.

Пет от инцидентите включват аварии на товарни полети, а пет са свързани с малки пътнически полети. Предвид изчисления очакван световен въздушен трафик от около 36 800 000 полета годишно, коефициентът на произшествие е един фатален инцидент на пътнически полет на 7 360 000 полета.

Ниският брой произшествия не е изненадващ

От 1997 г. средният брой на авиационните произшествия показва сигурен и постоянен спад, благодарение на продължаващите усилия, заложени от международните авиационни организации като ICAO, IATA, Flight Safety Foundation, както и постоянното подобрение на технологиите и отдадеността на авиационната индустрия да припознае сигурността като основен фокус.