Palatka.bg
пастел

Археолози твърдят, че вероятно са открили един от най-ранните примери за “ пастел „

Археолозите твърдят, че може би са открили един от най-ранните примери за “ пастел “ – евентуално използван от нашите предци преди 10 000 години за рисуване върху животински кожи или за произведения на изкуството.

Този пастел е открит близо до древно езеро, сега покрито с торф, близо до Скарбъроу, Северен Йоркшир. На друго място, намиращо се от другата страна на езерото, се открили камъче охра.

Камъчето  е със силно назъбена повърхност, която вероятно е била изстъргана, за да се получи червен пигмент на прах. Охрата е пигмент, направен от глина и пясък на камъче. Самият пастел пък е с дължина 22 мм и ширина 7 мм.

Охрата е бил важен минерален пигмент, използван от праисторическите ловци-събирачи по целия свят. Последните находки показват, че хората са събирали охра и са я обработвали по различни начини по време на мезолитния период.

Откритите предмети са изследвани като част от интердисциплинарно сътрудничество между катедрите по археология и физика в Университета в Йорк. Те са използвали най-съвременна техника за установяване на техния състав.

Артефактите са открити на място, богато на праистория, тук е включително и един от най-известните мезолитни обекти в Европа – “ Star Carr „.

В “ Star Carr “ е открит медальон през 2015 г. и е най-ранното известно мезолитно изкуство във Великобритания. Тук бяха открити повече от 30 червени орнаменти за глава от еленови рога, които може да са се използвали като прикритие при лов, или по време на ритуални изпълнения от шаманите.

Водещият автор на изследването от Университета в Йорк, казва, че последните открития са важни, защото ще им помогнат да разберат по-добре мезолитния живот.

Охрата

Той коментира: „Цветът е много важна част от живота на ловците, а охрата дава много жив червен цвят. Много е била важна през периода на мезолита и изглежда, че се е използвала по много начини.”

„Един от най-новите артефакти, които открихме, изглежда точно като пастел. Върхът е заострен, а от другата страна е заоблен и изглежда е бил  използван.
За мен това е много важен обект и ни помага да изградим по-голяма представа за живота в района. Това предполага, че районът е бил много колоритно място.“

Изследователският екип казва, че този район е бил ключово място в периода на мезолита и двата обекта помагат да се оцвети жива картина за това как хората са взаимодействали с местната среда.

„Камъчето и пастелът се намират в район, който вече е богат на изкуство. Възможно е употребата на тези предмети да е била художествена, може би за оцветяване на животински кожи или за използване в декоративни произведения на изкуството“, добави д-р Needham.

 

Сн: Paul Shields/University of York

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.