Palatka.bg
кейп таун

Кейп Таун в криза: защо водата в този невероятен град привършва?

Кейп Таун, разположен в най-южната точка на Африка, безспорно е един от най-интересните, цветни и модерни градове в света. Той също така е на път да се превърне и в първият метрополис, в който водата официално ще свърши. Изправен пред жестока водна криза, градът обяви червен флаг. Както и прогнозата, че до 12 април тази пролет градът ще трябва да обяви първият в света „Day Zero“.

Кейп Таун пред сериозна водна криза

Премиерът на Кейп Таун, Хелън Зил, обяви в официална пресконференция, че южноафриканският град вече е преминал една граница, от която няма връщане назад. Предстои не просто криза, а бедствено положение в африканския метрополис. От 1 февруари тази година жителите на Кейп Таун спазват ограничено ползване на вода – 50 литра вода на човек дневно. Какво се очаква? 12 април е обявен като Day Zero или денят, в който вече няма да има свободно течаща вода. След тази дата Кейп Таун ще разполага с 200 локациии, от които жителите ще могат да си наливат само по 25 литра вода на ден.

Звучи наистина ужасяващо, но на какво се дължи водната криза в Кейп Таун? Промени в климата, липса на валежи и неразумно използване на ограничените водни ресурси в раьона са в основата на кризата в африканския град. Прогнозите са красноречиви, очакват се все по-малко валежи и суша, която ще преобърне живота на хиляди хора.

Премиерът на града обяви, че ще се вземат всички необходими мерки за това туризмът да не бъде засегнат от водната криза. Всеки гост на града ще разполага с необходимото количество вода за ежедневните си хигиенни нужди.

Басейните в града вече се пълнят със солена вода от океана. Очакват се още мерки за справянето с водната криза. Пресушаването на африканския метрополис е червен флаг за институциите в цял свят, че климатичните промени не са мираж, а вече се случват. Хелън Зил призовава жителите на Кейп Таун и всички нас да пазим водата, да ограничаваме употребата й, за да отдалечим във времето т.н. Day Zero.

#savewater

Message from Premier Zille

WATCH: Important Message from Premier Helen Zille to Cape Town residents. We can still avoid Day Zero. Use Less than 50 Litres of Water per Person, per Day #SaveWater

Публикувахте от Premier Helen Zille в Петък, 26 януари 2018 г.

Екатерина Кьосева