Palatka.bg

Най-високият мъж и най-малката жена се срещнаха в Египет

Нетрадиционна кампания за възстановяване на туризма в Египет предизвика световен интерес. Най-високият мъж на планетата и най-ниската жена в света се срещнаха в Кайро и посетиха пирамидите в Гиза.

35-годишният турски фермер Султан Кьосен , който е с кюрдски произход, е висок два метра и 51 сантиметра. Компания в разходката до пирамидите му правеше най-малката жена на Земята, която е признатата от Книгата на рекордите на Гинес –  24-годишната индийска актриса Джоти Амге. Тя е висока едва 62 сантиметра и 7 милиметра. Двамата ще посетят и други забележителности в Египет. За първи път рекордьорите от Гинес са на пътешествие в страна в Северна Африка.

Tallest Man and Shortest Woman Have Photoshoot at Pyramids of Giza

The world's tallest man and shortest woman had a blast at Egypt's pyramids

Публикувахте от NowThis в Понеделник, 29 януари 2018 г.

Огромният ръст на Кьосен се дължи на тумор, засегнал хипофизната му жлеза. Заради заболяването организмът му произвежда твърде много хормон на растежа. Индийското миньонче Джоти Амге страда от ахондроплазия – наследствена болест, водеща до нарушение в процеса на вкостеняването на растежния хрущял. На нея се дължи ръстът й на джудже.

Кампания на министерството на туризма в Египет

Cairo, Egypt

Министерството на туризма в Кайро кани известни личности, за да популяризира Египет като уникална туристическа дестинация. Миналата година в рамките на кампанията в страната пристигнаха холивудският актьор Уил Смит, американският модел Кортни Кардашиян и аржентинската футболна звезда Лионел Меси.

Туристите в Египет драстично намаляха след свалянето на президента Хосни Мубарак през 2011 година и последвалите терористични атентати.

Рекорден спад на броя на туристите

Ако през 2010 година Египет е бил посетен от 14 милиона и 700 хиляди туристи, то през 2016 година броят на посетителите спада до 5 милиона и 400 000.

Sunset in Aswan, Egypt

След бомбената атака на руски пътнически самолет, който се разби с 224-ма пътници на борда на Синайския полуостров през октомври 2015 година, туристите в Египет намаляха с повече от един милион само за първото тримесечие на 2016 година в сравнение със същия период на 2015-та. Туризмът е водеща индустрия в икономиката на африканската държава.

Мира Кирилова