Palatka.bg

Албания ще реставрира изоставени православни храмове

Албания започва да възстановява православни светини на своя територия. Правителството и Албанската православна църква одобриха проект за реконструкция на древни манастири, параклиси и църкви в страната. Разположени в живописни кътчета и на отдалечени места в планините, голяма част от старинните храмове, могат да привлекат не само поклонници от цял свят, но и туристи, убедени са експерти.

На произвола на съдбата

През годините много православни светини са оставяни на произвола на съдбата, част от тях са с превърнали в руини. На капризите на времето е оставена и поствизантийската църква „Свети Атанасий“ в Лешница (намира се южно от Охридското езеро, близо до границата с Македония). Стенописите й постепенно избледняват и изчезват, след като миналото лято покривът на църквата пропада.

„Тази църква е паметник на културата от национално значение, но само по документи. Как обаче се съхранява и пази – сами може да видите. Състоянието й е окаяно“, коментира Решат Сега, архитект и реставратор.

 „Енвер Ходжа се грижеше за манастирите, но правителството на Сали Бериша и Еди Рама изоставиха църквите и ги обрекоха на разруха“, смята местния гражданин Жорго Шека.

Енвер Ходжа руши и джамии, и църкви

Почти до Първата световна война Албания е под Османско владичество. След Втората световна война начело на страната застава социалистически режим. Авторитарният лидер Енвер Ходжа забранява религията през 60-те години на миналия век в Албания и я обявява за първата атеистична държава в света. Диктаторът разрушава много църкви и джамии, но запазва някои от тях заради изкусната им украса и уникална архитектура и ги превръща в музеи или паметници на културата. Забранява свободното изповядване на вероизповедание и подлага на жестоки гонения всички хора с опозиционни възгледи.

Последен шанс за оцеляване

Експерти в областта на реставрацията са категорични, че за огромна част от православните светини новата програма за реновиране е последният шанс да бъдат съхранени. Преди години Министерството на културата на Албания въведе такса вход за някои църкви. Също по инициатива на властите от някои храмове и манастири са изнесени всички ценни неща – икони, църковна утвар и свещенически одежди и са превърнати в музейни експонати. Православните християни в Албания изразиха недоволство от предприетите мерки. Те обвиниха правителството, че съзнателно води кампания за изкореняване на гръцкото малцинство в страната. Около 60 процента от албанците са мюсюлмани. Православните християни са близо 7 процента.

Снимки: Flickr, Pixabay

Мира Кирилова