Palatka.bg

Защо в самолетите все още има пепелници?

Чудили ли сте се някога защо в тоалетните на всички самолети все още има пепелници, при положение, че е категорично забранено да се пуши на борда? В миналото самолетите за били изключително premium изживяване, където хората са пушили свободно, имали широко пространство и били гощавани с гурме храна. Днес масово използваме low-cost компании, а освен това – пушенето вече е забранено навсякъде. Но въпреки това – дори в новите самолети пепелници има.

Американските авиокомпании започват да забраняват пушенето в самолетите през 80-те годни на миналия век. До края на 1990-та година то вече е забранено категорично във всички самолети. От 2000-та година пък забраната вече е международна. Това не е чак толкова дълъг период, но все пак са минали 18 години. Какво тогава означава наличието на пепелници в самолетите? Че те са много стари?

От една страна – в някои случаи да, но отговорът далеч не е това. Ежедневно милиони пътници летят със самолетите. Много от тях за запалени пушачи, което е голям проблем, най-вече за многочасовите презокеански полети. Факт е, че забраната за пушене в самолета е категорична, а глобите за нарушаването й са много солени. Това обаче не винаги спира закалени пушачи, изпаднали в абстиненция.

Такива хора ежедневно, под риск да бъдат глобени със стотици и дори хиляди долари, пушат в тоалетните на самолетите и очевидно няма сила, която да ги спре. Авиокомпаниите са пределно наясно с този фактор, затова и до ден днешен пепелниците остават на борда дори на най-новите самолети. Ако нарушаващите закона пушат, поне да го правят безопасно и да хвърлят цигарите си в пепелник.

Една цигара, убила десетки хора

За това има и още една много конкретна причина. През 1973 г. самолет лети от Рио Де Жанейро до Париж. Внезапно обаче цялата кабинка на тоалетната се пълни с дим, който започва да се стели на борда. Капитанът на полета е бил принуден да извърши аварийно кацане. То обаче не преминава добре и всички 123 души на самолета загиват. Причината? Неизгасена цигара, която подпалва кофата на тоалетната.

Затова и до ден днешен, при все забраната, пепелниците са задължително изискване за всеки самолет. Те не са там, защото са реликва или защото ни приканват да пушим, а тъй като авиокомпаниите просто не вярват на своите пътници. И с право.

Антон Далчев