Palatka.bg

Съживяват туризма във Фукушима с колела, оборудвани с радиационни датчици

През 2011 г. Фукушима се оказа най-пострадалият град в Япония след апокалиптичните земетресения и цунами вълни, които покосиха острова. Бедствието предизвика щети за милиарди долари и отне живота на над 28 хил. души. Фукушима обаче, освен, че беше изключително тежко ударен, стана почти необитаем заради огромната авария в атомната електро централа, предизвикала замърсяване на околната среда.

Японците обаче са народ, който винаги успява да се възстанови и да стане дори още по-добър. Затова жителите на града са твърдо решение да възстановят обичайния ритъм на живот, започвайки от туризма. Фукушима е една от основните туристически дестинации в Япония преди 2011 г., като района се слави с живописни гледки и многобройно атракции. За съжаление, след аварията, туристическият поток рязко намалява.

Fukushima Wheel

Фирмата Fukushima Wheel решава по гениален начин да се справи с проблема, без да се прави, че в стаята няма слон. Само 6 години след втория най-голям ядрен инцидент в историята, компанията започва да предлага велосипеди под наем. Тя създава специални маршрути и предоставя колела на туристите като ги насърчава да изследват най-интересните и потайни места в града и околията – включително такива покосени от бедствеието.

В същото време обаче идеята е уникална и с друго – всяко колело е оборудвано с датчик, който измерва данни като нива на радиация, температура и замърсяване на въздуха. По този начин туристите могат да виждат в реално време дали не са опасно близо до източник на замърсяване. Едновременно всички събрани данни от датчиците се изпращат на метеорологични станции, които следят в реално време какво е положението в целия град. С един куршум – два заека – просто, но ефикасно.

Проектът е свръх мултимедиен – освен датчици, колелата имат и дисплеи, които могат да показват както реклами, така и различни интересни атракции и маршрути в града. Велосипедите вървят и със специално приложение за телефон, чрез което могат да се следят различни допълнителни фактори като изминат разстояние, изгорени калории и т.н.

Проектът Fukushima Wheel все още е в процес на разработване, но вече е получил много сериозни похвали от редица медии, експерти и изложения. Напливът от желаещи е започнал още преди откриването му.

Тази идея е прекрасен пример как може да се прави мултифункционален и модерен бизнес, съчетаващ в себе си не само туризъм, но и реклама, екология, научни изследвания и здравословно движение. И всичко това в един град унищожен от земетресения, цунами и ядрена авария. Дали подобно нещо би било възможно в България?

Антон Далчев