Palatka.bg
Месопотамия

Глинените плочки от люлката на цивилизацията – Месопотамия, дават ново разбиране за историята на медицината

Древните „лекари“ са смесвали магия и медицина, за да лекуват пациентите си. Още преди гърците да присвоят науката и философията, в Месопотамия, разположена между реките Тигър и Ефрат, в днешен Ирак, е процъфтявала културата.

Този регион, на Месопотамия,

Този регион, на Месопотамия, известен като люлката на цивилизацията, е бил седалището на нео-асирийската империя, която съществува от около 900 до 612 г. пр. Хр.


Някои историци считат, че царството е първата истинска империя в историята и много асирийски царе и градове са описани в Стария Завет.

Датски студент по медицина е анализирал глинени плочки от разцвета на кралството, в който човек,на име Kisir-Ashur, е документирал своето образование, за да стане лекар и как той е съчетавал магически ритуали с медицински лечения.

Някои от понятията за болестите, описани от Kisir-Ashur и в други подобни текстове, може би са предадени на гърците.

Глинените плочки са едни от най-подробните източници на древни медицински практики

Повечето от тези плочки са написани от Kisir-Ashur в края на седми век пр. Хр. Той е един от най-ранните примери за лекар, или поне нещо като лекар, по отношение на степента на детайлност на обучението и практиката си.

Изследователите са знаели за глинените плочки в продължение на десетилетия, но това е първият път, когато писанията на Kisir-Ashur са изследвани заедно. И те се оказаха един от най-подробните разкази за древното медицинско образование и практика, записани някога.

„Източниците дават уникална представа за начина, по който асирийският лекар е обучен в областта на диагностицирането и лечението на заболяванията и причините за тях“, казва д-р Troels Pank Arbøll от Катедрата по междукултурни и регионални изследвания в Копенхагенския университет, Дания. Д-р Arbøll е изучавал текста като част от неговия докторат, който наскоро е защитил.

„Това е вникване в някои от най-ранните примери за това, което можем да опишем като наука“ – казва той.

Жителите на Месопотамия не са разграничавали това, което днес наричаме магия и лекарство. За тях болестта е била причинена от свръхестествени сили като богове и демони.

Лечението обикновено е включвало идентифициране на заболяването според силата, която го е причинила. След това са прилагали медицински средства, за да се излекува болестта и нейните симптоми, заедно с ритуали, които да успокоят боговете.

Някои текстове, които изследователите наричат ​​“медицински“, се състоят от диагнози, описания на симптомите, рецепти, заклинания, молитви и ритуали.

Болестта може да бъде причинена от грешно или неприемливо поведение. Може да бъде също резултат от магьосничество, извършено срещу пациента.

Болестите не са били единственият тип божествено наказание. Други примери включват икономически разрушения или социално изключване. Тези проблеми са били третирани на същото ниво като физическите заболявания от лечители като Kisir-Ashur.

Може да се каже, че месопотамските лечители са били фокусирали много върху комуникацията с пациента за проблемите им.

Kisir-Ashur е записвал леченията, които е научил и използвал по време и след медицинското си обучение.

На плочките е писал името си и често и целта на текста. Когато се преглежда материала хронологично, той разкрива прогресията на неговата подготовка и опит.

Магия и наука са вървели ръка за ръка

Текстовете разкриват, че религиозните или магически ритуали са били редовна част от лечението.
Заглавието на текста често се превежда като „екзорсист“, което е подвеждащо, тъй като Kisir-Ashur не е работил изключително с експулсирането на духове.

„Той не е работил просто с религиозни ритуали, но и с растения за медицинско лечение. Възможно е да е изследвал ефекта от отровата от скорпиони и змии върху човешкото тяло и  може би се е опитвал да извлече заключения въз основа на своите наблюдения „, казва д-р Arbøll.

Предполага се, че медицински лечения при ужилвания от скорпиони и змии не са били записани досега, тъй като те най-често са били лекувани с магия.

“ Kisir-Ashur е наблюдавал пациенти с ухапвания или ужилвания. Може би е правил това, за да разбере какво е било действието на токсините в тялото и от това да разберете функцията на отровата „, казва д-р Arbøll.

„Ако има взаимосвързаност между древните месопотамски медицински познания и хипократовата медицина, което мисля, че има, трябва да покажем тези връзки в текст, което не е лесно“.

Глинените плочки са едни от най-подробните източници
Текстът е написан на писменост, използвана много хиляди години.

Голям брой глинени плочки са били запазени достатъчно добре, за да бъдат прочетени. Библиотеката пък представлява една от най-важните колекции от писмени източници от нео-асирийската империя.

„Микроисторическата перспектива позволява по-добро разбиране за начина, по който се е практикувала медицината в древна Месопотамия и как се е предавало медицинското знание. Той е написал нова глава в медицинската история на Месопотамия. Това е солидна работа“

 

– казва Хаген, професор по египтология в катедрата по крос културни и регионални изследвания. Той не е участвал в изследването.