Palatka.bg

10-те най-добри дестинации в Европа през 2018 г.

Излезе новата класация за 10-те най-добри дестинации на годината в Европа на сдружението Best European Destinations. То е базирано в Брюксел и обединява много туристически организации, европейски общини и други. Смята се за едно от най-елитните туристически признания за всеки град, като България е попадала два пъти в класацията (Пловдив и Созопол). Тази година обаче нас ни няма. Вижте кои са най-добрите дестинации на континента, според гласуване на над 360 хил. души от 162 държави и авторитетно жури.

Вроцлав, Полша – победител с над 41 хил. гласа

Полският град Вроцлав е тазгодишната номер 1 дестинация е Европа. Градът е наречен „полската Венеция“, заобиколен е от канали и има над 120 моста, свързващи 12 острова. Вроцлав е уникален исторически град със страхотна архитектура и много атракции. В същото врем е и университетски град, заради което има младежки дух и атмосфера. Наистина страхотно място в иначе не толкова любимата ни Полша. Ако ходите в тази страна – задължително посетете него и Краков, които са вечните конкуренти за най-красив полски град.

Билбао, Испания – 39 хил. гласа

На второ място в класация е град Билбао, намиращ се в Испания. Градът не е толкова популярна дестинация, колкото Мадрид и Барселона, но има много какво да предложи. Той е комбинация от историческо място с модерна архитектура и страхотни плажове. Перфектен е за по-възрастни и улегнали туристи.

Колмар, Франция – 32 хил. гласа

Колмар е признат отдавна за една от най-вълшебните и очарователни дестинации в Европа. Подобно на Вроцлав е сравнява с Венеция и във Франция е познат като „Малката Венеция“. Известен е с каналите си, сладките си къщички, невероятната кулинария и музеят на играчките. В Колмар е роден и създателят на Статуята на свободата

Остров Хвар, Хърватия – 30 хил. гласа

Хвар е признат за един от (а може би и най) красивите острови в Европа. Истинско богатство на Хърватия, съчетаващо прекрасни морски пейзажи, кристално чиста вода, вкусна храна и богато историческо наследство. Хвар се слави с прекрасни вина, францискански манастир, крепости и лавандулови поля.

Рига, Латвия – 29 хил. гласа

За пръв път столицата на Латвия попада в топ 5 на най-добрите дестинации в Европа. Той е сложен тук, защото представлява кръстопът на множество култури. Градът, освен исторически, е и много свързан с природата, като често посетителите забравят, че не се намират в гора, а в столица на държава. В Рига има едновременно гори, острови, хълмове и плажове. Сградите са в разнообразни стилове – барокови, ренесансови, арт деко и романтизъм. Рига е и един от високотехнологичните центрове на Европа.

Милан, Италия – 27 хил. гласа

Футболни клубове, шикозни модни бутици, скъпи италиански коли, Тайната вечеря на Да Винчи в църквата “Санта Мария делле”, красиви паркове, прекрасни ресторанти, невероятна архитектура. Всичко това и много повече може да откриете в Милан – един от най-магичните италиански градове.

Атина, Гърция – 19 хил. гласа
The Acropolis in Athens, Greece.

Столицата на нашите съседи попада за пореден път в класацията. Едва ли има нужда да говорим за това невероятно и като природа, и като древна история, място. Намира се на няколко часа от нас, така че е срамота ако все още не сте го посетили.

Будапеща, Унгария – 17 хил. гласа

Град, сравняван често с Виена, но според някои – по-красив. Будапеща е град мечта – уникални, мегаломански и спиращи дъха сгради. Мястото, в което можете да видите славата на Австро-Унгария. В същото време Будапеща е модерен и младежки град. Пълен е с хиляди ресторанти, барове и нощни дискотеки. А културата му програма само за една нощ би могла да запълни графика ви за цяла година. Някои хора се опитват да сравняват града със София, но това са или крайни шовинисти, или такива, които никога не се посещавали една от най-интригуващите европейски дестинации.

Лисабон, Португалия – 13 хил. гласа

Любимото място на нашия главен редактор. Не смеем да кажем и една дума за този град мечта. Океани, хълмове, култура, архитектура. Просто прочетете „Нощен влак за Лисабон“.

Бохин, Словеня

Малко известна в България дестинация, която се слави със своята спираща дъха природа от планини, езера и гори. Мястото е като изкарано от „Властелина на пръстените“ и е признато за един от най-добрите а истински отдих в Европа.

Тази класация ни накара да мечтаем да куфари, самолети и пътешествие. А вие коя от тези дестинации сте посещавали и кои тепърва искате да посетите?