Palatka.bg

Последната работилничка за поправка на автоматични писалки в Европа работи на пълни обороти в Хърватия

Единствената работилничка за поправка на автоматични писалки в Европа все още работи на пълни обороти в Хърватия. Власта Керанович разглобява и поправя всеки ден позабравените средства за ръчно писане в старомодното магазинче с табелка „Клиника за автоматични писалки“. Работилничката се намира на централния площад в Загреб и е отворила врати през 40-те години на миналия век. Власта Керанович наследява занаята от съпруга си, който умира преди четири години.

Власта Керанович наследява занаята от своя съпруг.
В епохата на смартфоните писането на ръка се позабравя

В епохата на смартфоните, компютрите и таблетите писалките може и да изглеждат старомодни. Власта Керанович обаче разказва, че пристигат скъпи писалки за поправка от цяла Хърватия. Тя „връща живота“ на ценни средства за писане, които се предават от поколение на поколение. Някои клиенти смятат писалката за символ на престиж,  а все повече млади хора се интересуват от пишещата принадлежност, защото я възприемат като форма на изкуство.

„Поправила съм 576 писалки и химикалки от 2014-та досега. Може би не е много, но е хубаво, когато собствениците на антикварните канцеларски принадлежности, знаят че могат да поправят писалката си. Независимо дали е със засъхнало мастило вътре в нея или е счупена по някакъв начин. Те могат да я поправят и да я подарят на внуците си при завършване на университета, за рожден ден или за друго специално събитие“, казва с усмивка Власта Керанович.

70 години история

През последните 70 години работилничката си е спечелила завидна репутация. Идват хора дори от съседните страни, за да поправят писалката си или просто от любопитство, на екскурзия.

„Преди няколко дни при мен бяха ученици от професионално училище с профил дърворезба. Дойде цял клас, разказах им за важността на автоматичната писалка за формирането на почерка. Сега хората пишат на компютри и смартфони и позабравиха писането на ръка“, добавя Власта Керанович.

Пенкала създава първата автоматична писалка

В Загреб е живял и знаменитият изобретател Едуард Славолюб Пенкала, създал първата механична писалка през 1906 година. Инженерът става известен още приживе и славата му се разнася по целия свят. Дори днес думата „пенкала“, често се използва като синоним на „автоматична писалка“ в Хърватия.

През 90-години работилничката на Керанович пуска сувенирни копия на механичната писалка „Пенкара“. Тя се подарява на високопоставени гости на Хърватия.

Власта Керанович  планира да открие музей на канцеларските материали, чийто център, разбира се, ще бъде писалката.

Мира Кирилова