Palatka.bg

Съвети за Мексико от най-известния мексикански режисьор

Мексико е екзотична дестинация, до която все повече хора от цял свят искат да се докоснат. Макар страната да се смята за една от най-престъпните и опасни, това често е предразсъдък, който е верен само за някои части от огромната държава. Мексико може да предложи невероятни приключения, вкусна храна и много исторически и природни дестинации.

От New York Times са решили да разчупят предразсъдъците за страната, взимайки практически туристически съвети от Гийермо дел Торо – най-известния съвременен мексикански режисьор. Ако името му ви не ви говори нищо, значи просто не сте киноман, но, повярвайте, ще го чувате все по-често в следващите месеци. Гийермо дел Торо е носител на награди „БАФТА“, „Хюго“ и множество други. Той е сценарист, режисьор, продуцент и дизайнер. Сигурно сте гледали филмите му „Хелбой“, Pacific Rim, „Лабиринтът на фавна“. Последната му лента пък „Формата на водата“ получи цели 13 номинации за „Оскар“ и е фаворитът на наградите. Самият той е номиниран за четири статуетки.

Дел Торо обожава страната си и всичките му филми имат препратки и вдъхновения от Мексико

Затова неговите съвети за хора, които искат да посетят държавата, са повече от интригуващи.Режисьорът препоръчва на туристите да се насочат към щата Халиско – мястото, където се създава известната в цял свят мексиканска текила. В родното място на спиртната напитка, туристите могат да посетят много къщи за производство на текила, където да се запознат с процеса по създаване на огнената течност и най-вече – извличането на сиропа от агавето. Освен, че ще пиете най-добрата текила в света, тези къщи са разположени във Високопланинския регион на щата, който се слави с някои от най-спиращите дъха гледки на континента.

Дел Торо ни съветва да посетим град Магдалена, известен със своята минна дейност. В него се предлагат туристически обиколки на някои много дълбоки мини, които са уникални в световен мащаб. В същия щат се намира и град Пуерто Валярта, известен със своите красиви плажове. Накрая, казва Гийермо, задължително трябва да минете през родния му град и столица на Халиско – град Гуадалахара. „Там любимите ми забележителности са стенописите на Хосе Клементе Ороцко – той е един от най-великите мексикански художници въобще и изкуството му е навсякъде в града“, казва дел Торо.

Освен обичайните мексикански дестинации, режисьора препоръчва да се насочим и към някои не толкова известни туристически места, които обаче биха впечатлили всеки посетител. Като пример за такова кътче той дава град Мерида, в щата Юкатан. Това е стар колониален град, в който времето е спряло, сградите са от миналите векове, а хората имат традицията да се обличат в бяло от главата до петите. Културата в града е много богата, музиката му е уникална в световен мащаб, а хората – гостоприемни.

Друго мистично за дел Торо място е град Оаксака, където все още на почит са древните шамански традиции

В този град можете да опитате една от най-изисканите кухни в Мексико, която обаче е пословично люта, дори за разбиранията на страната. Според Гийермо всяко едно от тези места се намират в пределите на една държава, но те са толкова различни като култура и кухня, че могат спокойно да се намират и в различни страни.

Кино творецът споделя, че най-известните морски курорти в Мексико, препълнени с туристи, не са най-доброто лице на държавата. Ако искаме да видим истинската океанска красота на Мексико, според него, трябва да посетим град Ла Пас. Там се намира скъпоценния плаж Барилес, на който ходят предимно местни, а не туристи. На този плаж има и няколко ресторанти, където се продават най-добрите омари и рибни деликатеси.

Освен обичайните неща, дел Торо ни съветва задължително да пробваме бонбоните “borrachitos” – мексиканският вариант на желираните изделия. Те са меки и сладки и имат безброй вкусове. А ако искаме да вземем запомнящ се сувенир от Мексико, който да изненада приятелите ни, според Гийермо, това задължително трябва да е алебрий – ярки фантастични същества, ръчно изработени от местни художници, които могат да се намерят в цялата страна.