Palatka.bg
Туамоту

Туамоту – архипелаг от тишина и тюркоазени лагуни, излегнали се лениво под палмите

Туамоту е мечтано място във Френска Полинезия. От онези, които като видиш на снимка и помниш за цял живот. От онези, които ти изграждат представите за Рай. Туамоту е архипелаг от 77 атола. Тук тесни коралови пръстени, обграждат тюркоазните лагуни, които съставляват този зашеметяващ архипелаг и се простират върху необятното индигово-синьо море.

Животът в атолите е еднакво тежък и романтичен

Животът в атолите Туамоту е еднакво тежък и романтичен

На тях почти нищо не расте, така че има малко плодове и зеленчуци и единствената питейна вода се събира от дъжда. И все пак тишината, звездното небе, кораловите плажове, сините лагуни, идиличните коралови островчета и ленивото темпо на живота пленяват почти всеки, който идва тук и всеки, който мечтае именно за това. Повечето туристи посещават островите Рангироа, Тикехау и Факарава. Те са може би най-насочени към туристите, но ако търсите пълната тишина и дивото летуване, то е възможно да ви допаднат повече по-малко известните красавици като Ахе, Матаива и Макемо.

Всеки, който обича морето, ще се влюби в Туамоту. Големият, девствен морски район предлага несравними възможности да се сблъскате с менажерията на морския живот.

Факарава

Факарава

Намира се югоизточно от Рангироа, Факарава е дом на втората по големина лагуна в Туамоту. Този правоъгълен риф е дом на такава богата екосистема, която е определена от ЮНЕСКО за биосферен резерват. Районът в и около Факарава е известно, че защитава разнообразие от ендемични диви животни. Всъщност, от цялата община, включително малките атоли като Ниау, Рарака, Таиро и Тоау, някои са напълно затворени за океана и създават детска градина за ценна подводна флора и фауна.

Районът

Атолът Манихи

Мирно и спокойно местенце, на атола Манихи изглежда е измислен простичкият живот. Този уединен атол е прекрасен, защото е покрит с бели пясъчни плажове и можете да се люлеете на люлки, вързани върху кокосови палми. Е, няма друго тук. Повечето посетители идват тук най-вече за да се гмуркат през деня и да се любуват на звездното небе през нощта.

Рангироа

Рангироа

Рангироа е може би най-огромният естествен аквариум в света. Благословена земя – достъпна, но уединена привлекателност и голяма пищна лагуна, тази прочута дестинация трябва да бъде на върха в списъка на всеки запален водолаз.

Тикехау

Тикехау

Тикехау е идеалното определение за излизане извън „системата”. Този малък, ценен атол се състои от безброй малки бели и розови пясъчни островчета, отрупани в кокосови горички и скрити навеси. В Тикехау, което всъщност означава „спокойно кацане“, няма да намерите абсолютно нищо друго, освен абсолютно безвремие и пълно спокойствие на неговите изящни брегове.

което всъщност означава "спокойно кацане"

 

Снимки:

Karim Roye

MICHEL LETERTRE

Mary af Rövarhamn

sneno75

Daniel LARCELET

Pierre Lesage