Palatka.bg
Салвадор

Салвадор – ревностно пазената тайна на Бразилия

Една от най-добре пазените тайни на Бразилия е Салвадор, административният център на Баия. Намира се по-на север от плажовете и блясъка на Рио де Жанейро и оживения Сао Пауло. Често наричан бразилската столица на щастието, този град по-скоро се пренебрегва от повечето туристи. Известен със своите изключително приятелски настроени жители и улични партита, включително и с най-големия уличен карнавал в света, Салвадор де Баия (Салвадор) е задължителна дестинация, ако искате да почувствате нюансите в темпераментния ритъм на Бразилия.

Салвадор живее в контрастно единение между историята и модерността

Салвадор живее в контрастно единение между историята и модерността

Салвадор е третият по големина град в Бразилия и по население, след Сао Пауло и Рио де Жанейро. Салвадор притежава най-големия залив в Бразилия и е автентичната столица на страната, потопена в колониалната и афро-бразилската история. Градът не е само история и чудесни хора, той е и плажът Порто да Бара, който е сред най-красивите плажове в света и е пътят към едни от най-красивите плажове на север.

Магнетичната крайбрежна природа, красиво запазената историческа част на града, както и оживеният метрополис превръщат Салвадор в място за всеки. Място, в което всеки да се почувства като у дома си – това „у дома си”, което носи в сърцето си. Салвадор е един наистина завладяващ град, от онези, които те подкупват с цялата благодат, която човек може да си пожелае.

Историческият център н

Историческият център на Салвадор Пелуриньо

Историята на Салвадор е богата и вековните традиции тук са повече от очевидни. А в историческия център Пелуриньо можете да се пренесете напълно в това минало. Една от основните причини да посетите Баия е да се върнете в миналото на Салвадор и Бразилия. Тук ще изпитате истинско преклонение пред зашеметяващите сгради от 16-ти век, около които се вият и възвисяват сантиментални калдъръмени улички. А африканското влияние наоколо ще ви създаде  едно усещане за хармонична еклектика. Еклектика в архитектурата, традициите и топлината у хората.

Ако Салвадор беше песен

Ако Салвадор беше песен, той щеше да бъде много ритмичен и темпераментен, заради барабаните, които ще чуете, разхождайки се из Пелуриньо

Този ритъм на барабани изпълва въздуха, следва ви на всяка крачка, докато разглеждате миналото на страната. Olodum е музикална група, съставена от музиканти, свирещи на барабани, които обаче имат далеч по-голяма роля от това да са само музиканти. В продължение на години те защитават интересите на потомците на африканското население в Баия. Ако имате късмет, може да ги срещнете да свирят из града.

Този ритъм на барабани

Афро-бразилското влияние изобилства тук и може да срещнете също танцьори на Капоейра, придружаващи барабанистите. Капоейра ще привлече вниманието ви като форма на бойно изкуство, донесена от африканските роби и адаптирана от местните бразилци. Капоейра е смесица от представление, танц и бойно изкуство и се практикува в обществените пространства или дори като част от традиционния театър.

Друга традиция, която произхожда от африканските роби и остава неразделна част от Салвадор, е религията Кандомбле. Кандомбле е религия, която все още се практикува на оригиналния език. Едно от много интересните неща, които могат да се видят тук са религиозните церемонии, с придружаващите ги музика, обичаи и костюми.

Друга традиция

И, разбира се, тези зашеметяващи бразилски плажове!

Като един от най-големите заливи в света, водата определено е атракция в Салвадор. Ще бъдете изумени от плажовете на Rio Vermelho и Barra. И, разбира се, скритите съкровища, които ще ви вдъхновят с хълмове, тучни гори и чисти плажове.

И, разбира се, тези зашеметяващи бразилски плажове!

местните бразилци.

скритите съкровища

Магнетичната крайбрежна природа,

 

Снимки:

Vinc

Evandro O Souza

wrlord2001

runaway now

Elektra M.

CarlosL100


ferdolci

Mirian Caetano

squidjibu

Cristina Yuki Ota Cabrera