Palatka.bg

6 от най-екстравагантните туристически атракции в Европа

Европа е едно от най-пъстрите кътчета на планетата. Търсим всякакви екзотични и далечни дестинации, но реално тук има толкова различни места, атракции, природа, архитектура, история, кулинария и какво ли още не, които си струват да се видят, че няма да ни стигнат и 3 живота. От вестник „Гардиън“ ни напомнят, че в Европа все пак има нещица, които могат да изненадат и най-запаления турист, показвайки ни някои от екстравагантните туристически атракции на континента. Вижте ги.

Музеят на прасетата в Щутгарт, Германия

Музеят, наречен Швейн, е най-големият тематичен такъв на свинята в света. Не, че има особено голяма конкуренция…  Но след като има музи на всичко, защо да няма и за животното, което ни е основната местна прехрана. Той е разположен на три етажа и е снабден с 25 изложени зали, показващи над 50 хил. оригинални артикула, свързани с прасета. Музеят разглежда всеки аспект на това животно – как се ловува, как се гледа, какво е месото му, как се готви и много, много други. Целта е да покаже огромната роля на прасето в човешката култура. В него има дори стая за… сексуалната връзка между човека и прасето. Разбира се, той е снабден и с ресторант, съставен единствено от храни със свинско. Билетите за вход са 5.90 евро за човек.

Тематичен парк, намиращ се в Трансилвания, разположен в солна мина

Трансилвания, освен с Дракула, е известна и със… солните си мини. Затова хитрите ни съседи са решили да направят дори това туристическа атракция. Какво ли са си казали? „Щом туристите така и така са бил път до тук, за да видят ужасно скучния замък Бран, що пък да не ги заведем и в солната мина?“

Гениално.

Срещу само около 7 евро румънците ще ви направят туристическа обиколка на солна мина на дълбочина от 120 метра, отворена през 17-ти век. Те са превърнали мястото в атракцион, предлагайки гребане с лодки в подводно езеро, мини-голф в пещера, боулинг, тенис на маса и други. Ако искате да се почувствате като във Флинстоун – това е вашето място.

Гледка към планината, докато сте в тоалетната
Снимка: callens17

Страхотните гледки в тоалетни са запазена марка за баровските ресторанти из Европа, намиращи се във високи сгради. Тази обаче надминава всичко. Разположена е в  княжество Андора в ски курорта Грандвайра и се рекламира от туроператорите като автентична атракция. Тоалетната е с прозрачни стъкла отвътре и отразяващи – отвън. Докато вършите работата си, можете да се любувате на прекрасната планинска гледка, както и на… скиори и минувачи, намиращи се на 1-2 метра от вас отвън. Звучи като истински ад за всеки със срамежлива отделителна система.

Гробището за стари превозни средства в градината на френски замък

Тази градина се намира във Франция, замъка Бургундия. В градината на двореца могат да се видят над 90 стари изтребители – както съвсем наскоро излезли от употреба, така и такива от Първата световна война. Междувременно колекцията за замъка включва хеликоптери, трактори, пожарникарски коли, състезателни коли, мотоциклети и хиляди други стари превозни средства. А когато ви омръзне да гледате машинарии – винаги можете да си отдъхнете с чаша хубаво вино в пределите на замъка.

Телевизионната кула „Жижков“, Прага

Тази телевизионна кула е известна с това, че е призната за втората най-грозна сграда в света (ще пишем скоро по темата!). Тя е стълб, по който се катерят огромни, железни бебета. Световната й слава на ужасяващо грозна сграда обаче я прави по-популярна, от колкото ако беше нормална телевизионна кула. В нея има обсерватория, ресторант и коктейл бар. Разбира се, ако не ви е страх да влезете в това чудовище.

Музеят на гъбите, Лаора, Франция
Снимка: loireavelo.fr

Франция се слави като държавата с най-изискана кулинария в света. Гъбите заемат важна част в тяхната кухня и затова няма нищо по-нормално от това да си направят музей за тях. Той е разположен в бивша кариера и представлява огромна пещера на седем нива. В него можете да видите как се отглеждат в перфектни условия всякакви видове гъби. Мястото е перфектно, заради температурата и влажността.