Palatka.bg

Гигантска пещера в Мексико разкрива тайни на маите

Най-голямата подводна пещера в света в Мексико се очаква да хвърли нова светлина върху древната цивилизация на маите. Археолози и водолази намериха древни артефакти, човешки и животински кости в откритата преди месец реална дължина на пещерата. Тя се намира в близост до морския курорт Тулум и е на повече от 10 000 години. Дълга е 347 километра и е идентифицирана след месеци на изследване на лабиринт от подводни канали.

Подводните канали крият древни артефакти

„Ще разберем по-добре всичко, което се е случвало в древната епоха на маите.  Откъде са си набавяли храна? Как са си взаимодействали с животинския свят? С какво са се хранели? Как са оцелявали? Бих искал да намеря и материални доказателства как са осъществявали първите си ритуали?“,  обясни пред Ройтерс археологът Гийермо де Анда.

Полуостров Юкатан е осеян с монументални реликви на маите, чиито градове използвали обширна мрежа от дупки, свързани с подземните води, известни като ценоти. Някои ценоти придобиват особено религиозно значение за маите, чиито потомци продължават да обитават района.

Пещерата е като непрочетена книга

„Това е пещера с голям археологически контекст, който ни разкрива много неща. Става въпрос за това да се научим как да прочетем тази отворена книга и да обединим частите й. Археологически виждаме близостта с маите. Тоест става въпрос за хилядолетна история на пещерата“, допълва де Анда.

Неразгаданата цивилизация

Цивилизацията на маите е изместена с постиженията и дълбоките си познания в сферите на писмеността, изкуството, архитектурата, математиката и астрономията. Смята се, че цивилизацията е възникнала в предкласическата епоха или около 2000 година преди Христа. Маите са първите хора в Америка, които са започнали да строят градове от камък. Календарът, изработен от маите, го използвали векове наред и други народи в Централна Америка. Цивилизацията на маите се е развивала в региона, обхващащ югоизточната част на Мексико, цяла Гватемала и Белиз и западните части на Хондурас и Салвадор. Още в предкласическата епоха маите са поставили началото на отглеждането на основни хранителни култури, като царевица, фасул, тиква и люта чушка.

Снимки: Pixabay, Facebook