Palatka.bg
Taíno

Проучване установи, че населението “ Taíno“, населявало Карибите, все още има живи потомци

Наскоро изследователи изнесоха първите ясни генетични доказателства, че местните хора Taíno, с които Колумб първо се е срещнал в Новия свят, все още имат живи потомци днес.

Хората " Taíno" са били един от най-големите коренни народи на Карибите

Хората “ Taíno“ са били един от най-големите коренни народи на Карибите

По времето, когато европейците настъпват на Карибите в края на 15 век, те са били главните обитатели на Куба, Тринидад, Ямайка, Хаити, Доминиканската република и Пуерто Рико. В Големите Антили, Северните Малки Антили и Бахамите те били известни като Лукайци.

 

Проучването идентифицира следи от местното население “ Taíno“ в днешните популации на Карибите.

Международен екип от изследователи е открил хилядолетен зъб, който е предоставил генетични доказателства, че така наречените „Taíno“ хора – първите местни американци, които изпитват пълното влияние на европейската колонизация, след като Колумб пристига в Новия свят, все още имат живите потомци в Карибите.

Изследователите са успели да използват зъба на жена, намерена в пещера на остров Елеутера на Бахамите, за да се сравни първият пълен древен човешки геном от Карибите. Жената живяла в някакъв момент между 8-и и 10-ти век, най-малко 500 години преди Колумб да замине на Бахамите.

Проучването идентифицира следи от местното население " Taíno"

Резултатите дават безпрецедентна представа за генетичния състав на Taino. Това включва първите ясни доказателства, че има известна степен на приемственост между коренното население на Карибите и съвременните общности, живеещи в региона днес.

Подобна връзка преди това беше предположена от други изследвания, базирани на съвременната ДНК. Никоя от тях обаче не разполагаше с древен геном. Новото изследване дава конкретно доказателство, че местното потекло в региона е оцеляло до наши дни.

Сравнявайки древния бахамски геном с тези на съвременните Пуерто Риканци, учените са открили, че те са по-тясно свързани с древното “ Taíno“ население, отколкото която и да е друга коренна група в Америка. Те обаче твърдят, че тази характеристика е малко вероятно да бъде изключителна само за Пуерто Риканците. Ето защо са убедени, че бъдещите проучвания ще разкрият подобни генетични наследства в други карибски общности.

 

Констатациите вероятно ще бъдат особено важни за хората на Карибите и

Констатациите вероятно ще бъдат особено важни за хората на Карибите и околностите. Те отдавна претендират за местното наследство на “ Taíno“, въпреки някои исторически извори, които неправилно ги обозначават като „изчезнал“ народ.

Констатациите са направени от международен екип от изследователи, които казват:  „Това е очарователно откритие. Много книги от историята ще ви кажат, че местното население на Карибите е изчезнало. Но хората които се самоопределят като “ Taíno“, винаги са се застъпвали за тяхната приемственост. Сега ние знаем, че са били прави през цялото време!  Има някаква форма на генетична приемственост в Карибите „.

Констатациите са направени от международен екип

Изследователите също така са в състояние да проследят генетичния произход на местните жители на Карибите, показвайки, че те са най-тясно свързани с араваканските групи (Arawakan), които живеят в части от Северна и Южна Америка днес. Това предполага, че произходът на поне някои хора, които са мигрирали в Карибите, може да бъде проследен обратно в басейните на Амазонка и Ориноко, където се развиват араваканските езици.

Карибите,