Palatka.bg
Африка

Националните паркове в Африка, които задължително трябва да посетите

Африка все още е един от най-дивите и притегателни континенти в очите и сърцата на хората, които са почти мистично привлечени от дивата природа. Ето защо да се определят най-красивите Национални паркове на Африка е не само трудна, но и почти невъзможна задача. Едни от най-красивите, тези Национални паркове са от задължителните, които трябва да посетите, за да почувствате мощната природа на този див континент.

Национален парк Белзма, Алжир

Национален парк Белзма, Алжир

Той е един от най-важните национални паркове в Алжир и се намира в провинция Батна, северен Алжир. Той има северноафрикански пейзажи и отдалечени археологически обекти. В него се намират някои необичайни видове диви животни и растения. Някои от животните са газели, включително застрашени видове, като гривестия козирог. В допълнение към пясъчните плажове паркът включва и многобройни пещери.

гривестия козирог

ой има северноафрикански пейзажи

Национален парк Пенджари, Бенин

Това е красив парк, разположен северозападно от Бенин. През 1961 г. е превърнат в Национален парк. Национален парк Пенджари е един от най-интересните паркове в Западна Африка. Известен с дивите си животни и птици, той служи като дом за африканския слон. Също така е важно убежище за бизони, хипопотами и западноафрикански лъвове, гепарди, крокодили, различни антилопи и много видове птици. Ограден е от три страни от река Пенджари, образува и международната граница с Буркина Фасо по северния край на парка. Паркът включва както саваните на Судан, а също Северна Гвинея, с площи от ливади, доминирани от дърветата: сибирска акация, Mitragyna inermis и Terminalia macroptera.

Това е красив парк, разположен северозападно от Бенин

Национален парк Йона в Ангола

Това е най-големият национален парк в Ангола, разположен в провинция Намибе, югозападно на страната. Той е превърнат в национален парк през 1964 г., който е част от северната пустиня Намиб, единствената истинска пустиня в Южна Африка поради отличителното си местообитание и климат. Националният парк Йона се характеризира с диви дюни, огромни равнини, груби планини и скали.

Национален парк Йона в Ангола

В Йона съществуват различни видове диви животни и ендемични животни, предимно влечуги. Ендемичните представители са два вида гущери, три гекони и три сцинкови. Представителите на  дивата природа са щрауси, газели, гепарди и планинска зебра. Едно от най-древните живи растения – Welwitschia Mirabilis, също се намира в парка.

Представителите на  дивата природа

Национален парк Гашака Гумти, Нигерия

Гашака Гумти е най-големият национален парк в Нигерия. Той се намира в планинската североизточна граница с Камерун. В този парк могат да се намерят някои от най-редките и застрашени видове в света, включително красивата черно-бяла маймуна колобус. В северната част на Гумти местността е сравнително равна и покрита с гори, в които се намират биволи, лъвове, слонове и водоеми. Докато планинският южен район е покрит от огромна горичка, която съдържа много видове, включително леопарди, шимпанзета и златни котки. Освен дивата природа има и много интересна германска крепост, построена по време на войната през 1918 г.

черно-бяла маймуна колобус

Национален парк Гашака Гумти, Нигерия

Национален парк Аканда, Габон

Национален парк Аканда е създаден през 2002 г. от президента Омар Бонго. Състои се от 13 национални парка в Габон. Намира се в североизточната част на страната. Паркът е проектиран да насърчава туризма и биологичното разнообразие на страната. Националният парк Аканда има местообитания предимно на мангов и приливен бряг. Това е важен международен обект и е дом на най-големите популации на мигриращи птици в Габон.

Национален парк Аканда, Габон

Национален парк Аканда, Габон.

Национален

черно-бяла маймуна колобус

шимпанзе

слонове

местни жители

Снимки:

Milena Argenta

Laercio Filipe

Communications ANIP

Jaco Nepgen

matt_travels

Middle Africa

Niva Say Never

Ronald Vriesema

Jesse Shanks


Christina Marsh

Rosemary Lodge