Palatka.bg
Омагьосаният кладенец

Омагьосаният кладенец в Национален парк Шапада Диамантина в Бразилия

Що за чуден пейзаж се разкрива пред погледа ви: странни, фантастични скални образувания над земята, система от кварцитни пещери с кристално чисти езера и подземни реки. Омагьосаният кладенец е разположен в Национален парк Шапада Диамантина и е едно от най-дивите еко-приключения в Бразилия.

Къде се намира Национален парк Шапада Диамантина
Национален парк Шапада Диамантина

 

Къде се намира Национален парк Шапада Диамантина

Национален парк Шапада Диамантина е голям 152 000 хектара. Намира се в североизточната част на Баия, близо до Салвадор.

В началото на 19-ти век двама германци откриват огромен диамантен възел в района на необичайни скални образувания, планински масиви, подземни реки, водопади, долини и планини.

Национален парк Шапада Диамантина е създаден през 1985 г. Районът е със смесен терен: зелени склонове и червено-скални участъци, подхранвани от подземната водна система, контрастираща с близкия сух климат.

Национален парк Шапада Диамантина

До Национален парк Чапада Диамантина може да стигнете през Салвадор

Ако сте на почивка в Салвадор, от там може да направите връзка. По шосе, от Салвадор може да вземете автобус, който пътува през деня. Пътуването е около шест часа и приблизително 430 км.

Климатът в Национален парк Шапада Диамантина  го прави целогодишна дестинация, но вечерните бури осигуряват почти седем стъпки на валежи годишно.

Климатът

В Национален парк Шапада Диамантина се намира природното чудо на Бразилия – Омагьосаният кладенец (Поко Енкантадо)

Не хвърляйте монети в този омагьосан кладенец! Омагьосаният кладенец е езеро, разположено във варовикова пещера близо до Itaetê, в източната част на Бразилия, в провинция Баия, в Южна Америка.

Намира се в Национален парк Шапада Диамантина.

Омагьосаният кладенец е разположен в доломитна пещера и съдържа една от малкото популации на слепи сомчета, за които се казва, че имат научното име Rhamdiopsis krugi, които са ендемични за района. Омагьосаният кладенец е известен най-вече с почти магическата си прозрачна вода, която е толкова кристална, че през нея се вижда в детайли всичко по дъното на пещерата.

Омагьосаният кладенец се намира в доломитна пещера

Дълбочината на Омагьосания кладенец достига приблизително 36 метра.

Приблизително 7000 туристи посещават Омагьосания кладенец всяка година, а за посещението му се заплаща входна такса.

Пещерата е дом на повече от десет вида прилепи и понякога се посещава от жаби и змии.

Омагьосаният кладенец беше затворен за посетители в продължение на три години, от 2008 г. до 2010 г. и беше отворен отново в началото на 2011 г. Броят на посетителите във всяка група е ограничен, за да се опазва крехката екосистема, а плуването във водата е забранено от 1990 г. насам.

Най-доброто време да посетите това сюрреалистично място е от април до септември. Тогава ъгълът на слънцето пада така, че осветява ярко синята вода.

Омагьосаният кладенец беше затворен за посетители

Районът на Националния парк в продължение на много години бе пазен в тайна, за да се предотврати контрабандата на диаманти, но невероятната природа бе открита от туристите.

Днес освен до Омагьосания кладенец, навсякъде можете да се разхождате из парка с велосипед, кану или пеша, както и с муле и на кон.

Районът на Националния парк

Районът на Националния пар

Районът

Снимки:

Alan Bravo

Shawn Hime

Karla Braga

Leo Dias

sueli caires


SHAKI SHAKIRA

Andre Siqueira

Edvaldo Borges