Palatka.bg

Кои са любимите места на пътуващите в Тайланд чужденци?

Без съмнение Тайланд е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. В тази магическа страна може да откриете почти всичко, от което се нуждаете за вашата перфектна почивка: кристално чисти плажове, приключенски джунгли, вкусни тайландски ястия, евтини бунгала на самия плаж и някои от най-добрите луксозни хотели в света. В тайланд има по нещо за всеки и всеки бюджет.

Известна също като „Земя на усмивките“, Тайланд е страна, която предоставя незабравими спомен и вълнуващи мигове за всеки, който я е посетил. Тайланд, без съмнение, няма да ви разочарова, защото каквото и да харесвате и обичате, то е напълно вероятно да го именно тук. Подготвихме за вас най-високо ценените и обичани места и забележителности в Тайланд, на които да обърнете внимание, ако страната е плановете ви за пътешествие.

Големият дворец в Банкок

Дори ако всичко, което планирате да правите в Тайланд, включва основно излежаване на плажа, наслаждение на уникалната местна природа, яздене и пътуване на гърба на слонове и ядене в богати и щедри количества на вкусната традиционна местна храна, все пак е задължително да прекарате поне един или два дни в Банкок. Столицата предлага изобилие от монументи, които да видите и забавления, до които да се докоснете, но посещението на Големия дворец в града определено е сред задължителните елементи в списъка ви.

Той се се нарича Храмът на Изумрудения Буда (Wat Phra Kaew) и е най-важният будистки храм в цялата страна. Детайлната изработка на елементите в храма, историческото му значение и факта, че е религиозен център на Тайланд, впечатляват всички посетили го туристи. Основите на комплекса са лабиринт от малки храмове, кралски зали и древни реликви. Без съмнение си заслужава да отделите няколко часа от времето си за в Банкок на Храмът на Изумрудения Буда.

Национален парк Као Яй

Слоновете са сред най силно уважаваните и почитани животни в Тайланд. Можете да видите картини и статуи, които изобразяват слонове навсякъде, където отивате в страната. Има много лагери и туристически центрове, които предлагат на туристите да прекарат един или повече дни в компанията на слонове, да ги хранят, да ги къпят и да се разхождат с тях из джунглата, разглеждайки природните чудеса на Тайланд.

Въпреки всички тези възможности, без съмнение е далеч по-вълнуващо да изпитате тези емоции в естествената среда на слоновете, а Националният парк Као Яй предлага точно това. В него ще имате възможност да видите екзотични хищни птици, много слонове, които се разхождат в близост до приказни освежаващи водопади, стотици маймуни, както и много други тропически животни от джунглите на Тайланд, наблюдявайки естественото им поведение.

Временните плаващи пазари

Има много временни плаващи пазари, които се организират из цялата страна, но имайки предвид, че вероятно бихте се настанили около столицата, бързаме да ви успокоим, че и близо до Банкок има десетки плаващи пазари, които заслужават да бъдат посетени и разгледани (Damnoen Saduak и Amphawa са сред най-популярните). Временният плаващ пазар е забавен начин да се докоснете до местната култура, обичаи и нрави. Тук, разбира се може и да похапнете обилно, както и да напазарувате интересни подаръци за своите приятели. Всичко това докато наблюдавате местният начин на търгуване в действие.

Ако имате желание да посетите тези пазари, определено ще се наложи да станете рано, защото продавачите и търговците пристигат там още преди да се е показало слънцето, плавайки в дългите си дървени лодки, от които те предлагат стоките си, пресни зеленчуци, плодове и вкусни ястия, които са направили по-рано у дома.

Разходка по пешеходна (в неделя) улица в Чианг Май

Всеки посетител на Тайланд очаква с нетърпение да се докосне да вкусните и евтини ястия, които местната култура предлага. Главната пешеходна улица в Чианг Май може да ви докосне всички тайландски вкуснотии, за които сте си мечтали. Хората тук продават различни домашно приготвени лакомства: кексове с раци, тайландски сандвичи, самоса, пилешки сатай, пържени банани и пресни плодови шейкове. Всичко това обикновено струва по-малко от 3 лева порцията! Освен кулинарните съкровища, които ще откриете тук, можете да разгледате и стотиците други щандове, продаващи уникални стоки и продукти, които едва ли ще откриете лесно в Европа.

Имайте предвид, че на пазара се струват хиляди хора всяка седмица, без значение в кой момент от деня го посещавате, затова се подгответе добре и си позволете да се потопите в истинската атмосфера на Тайланд!

Стария град Сухотай

Старият град Сухотай е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В този, приоритетен за местното правителство и страната, проект са инвестирани много средства, за да се възстанови в оригиналния си вид и да се поддържа този важен исторически обект. Въпреки траещите векове битки и войни в района, руините на този стар град все още могат да бъдат видени – силни и горди.

Тази старинна столица на Тайланд всъщност е привлекателна спирка за любителите на фотографията и любителите на историята, тъй като наоколо има безброй места, на които да бъдат заснети страхотни фотографии. Стария град Сухотай крие в себе си безброй истории, легенди и митове, които очакват да бъдат разкрити.

Историческият град Аютая

Аютая е още един поглед към величието на древните царства на територията на Тайланд. Тук можете да се загуби из омайващите, но романтични руини на старата столица. В Тайланд градът е най-важният от периода Сухотай, а старите храмове и дворци го доказват по най-красивия и бляскав възможен начин. В околността на историческия град Аютая можете да намерите и някои населени места, изградени от чужденци от съседните на Тайланд кралства, благодарение на които можете да получите повече информация и да разберете по-добре влиянието, което други държави са имали в Тайланд по онова време.

Плажът Райли

Провинцията Краби е дом на някои от най-известните плажове в Тайланд, които несъмнено сте виждали десетки пъти, разглеждайки албуми с красиви фотографии. Е, макар и да не сте го знаели, то плажът Райли е бил сред тези магически плажове, за които сте си мечтали. Райли се смята за един от най-красивите плажове в цялата страна. Той предлага на посетителите си кристално синя вода, бели пясъчни плажове, както и усещането, че най-накрая сте открили Рая на Земята, от който едва ли ще искате някога да си тръгнете.

Освен славата да бъде една от най-бляскавите и ценни перли в короната на великолепните плажове в света, Райли предлага и много други развлечения като скално катерене, рафтинг в прекрасната и чиста вода, гмуркане с шнорхел, разглеждане на подводните богатства на региона, разходка със слонове в околността, както и каяк, сърф и уиндсърф.

Групата острови Ко Фи Фи

Островите Ко Фи Фи също се намират в споменатата провинция Краби, като те са еднa от най-популярните курортни зони в Тайланд. Островът Фи Фи Дон е единственият заселен остров от всичките и служи за хъб между всички останали около острови, до които множество местни компании организират еднодневни екскурзии.

Плажът на маймуните определено е едно от забавните места на островите Ко Фи Фи, защото там имате перфектната възможност да се срещнете лице в лице със стотици маймуни, които продължават да твърдят, че плажът е именно тяхна територия и изглежда, че хич не са готови да се откажат от своето владение! Можете да достигнете до плажа, наемайки собствен каяк или да платите на местен опитен водач, който да ви отведе до плажа, благодарение на малка дървена лодка.

Островите Ко Фи Фи имат многовековна история, когато говорим за развитие на природните процеси и феномени, която е повече от любопитна и необикновена за всички любители на природата. По отношение на хората и тяхното присъствие на островите, историята е далеч по-кратка. Те са първоначално населявани от мюсюлмански рибари, които пристигат в края на 40-те години на миналия век. По-късно те превръщат островите в кокосово насаждение. Тайското население на основния остров Фи Фи Дон остава над 80% мюсюлманско. Действителното население обаче, ако се броят и наетите придошли работници, особено тези от североизток, е много по-будистко. Населението наброява между 2000 и 3000 души.