Palatka.bg
Киев

5 потайни места в Киев, които трябва да посетите

Ако все още не сте посетили Украйна, е време да го направите. А столицата Киев е истинско бижу. Този европейски скъпоценен камък е уникална комбинация от настоящите и предишните векове. Какво означава това? Всеки турист има уникалната възможност да се разхожда из замъци, крепости, архитектурни паметници, великолепни паркове и различни атракции.

Но ако искате да почувствате по-осезаемо пулса и душата на Киев, не се отправяйте по тривиалните улици и обекти, за които ще видите указания навсякъде, а тръгнете към тайните кътчета на този прекрасен град и към по-некомерсиалните. За да усетите истинския дух на Киев, трябва да отидете на разходка из тайните места, скрити от очите на обикновения пътешественик.

Но ако искате да почувствате истинския пулс и душата на Киев,

Ето няколко от по-скритите места в Киев, които със сигурност ще искате да видите

Киев е наистина великолепен град, впечатляващ с жителите и гостите си с очарователната си  архитектура, уникалните си паметници и фонтани, красивата си природа с множество паркове и много други атракции. Има много известни туристически забележителности, но украинската столица е пълна с по-малко известни забележителности, които всъщност създават специалния й дух и уютната атмосфера на града. Разгледайте някои тайни места в Киев, които несъмнено бихте искали да видите.

Зеленият театър
Зеленият театър
Зеленият театър

Това е едно от мистичните места на Киев, то е наситено с много легенди и тайни. Зеленият театър е традиционно място за среща на хора, интересуващи се от езотерични и исторически събития. Сградата е построена върху руини върху хълмовете на Днепър през 1949 г. След войната архитектът Александър Власов предлага да построи развлекателен център. Неговият проект е включвал построяването на парк с въртележки и амфитеатър с капацитет от 4 000 души. След известно време Зеленият театър губи популярността си. След пожара през 70-те години театърът е реконструиран и се е превърнал в арена за концерти на открито. В края на 80-те години театърът отново запада. През 2000 г. започва друга реконструкция на Зеления театър. През 2011-2014 г. комплексът е бил използван като летен нощен клуб.

Паметника на кафемелачката

Най-голямата кафемелачка в града се намира точно в предната част на музея „Тарас Шевченко“ в центъра на Киев. Паметникът на кафемелачката е символ на кафене, разположено наблизо до Шевченко. Този паметник има своя история. Той е копие на стара кафемелачка, закупена от собственика на кафенето от германско семейство, живяло в Западна Украйна. Семейството е донесло тази кафемелачка от Германия преди началото на войната. След няколко години потомците на семейството напуснали страната и се завърнали в родината си, но не  взели кафемелачката с тях. Уникалният паметник е украсен с големи кафяви кафеени зърна и живописни жирафи. Паметникът е творба на известен украински скулптор, който също е автор на много други интересни произведения в Киев. Тези, които идват да видят паметника на кафемелачката, също могат да се насладят на красивите произведения наблизо, които показва музеят „Шевченко”.

Най-старият куклен театър на Украйна
Най-старият куклен театър на Украйна
Най-старият куклен театър на Украйна

Друго място, което трябва да посетите е кукленият театър в Киев, основан през 1927 г. Триетажната сграда е проектирана като приказен замък с кули, има две зали – за 300 и за 110 души. На първия етаж посетителите ще намерят детско кафене и античен музей на куклите, където всеки, който се интересува, може да види и дори да докосне разнообразните кукли. Вторият етаж на театъра е украсен със странни пеперуди, тигри и дракони. Третият етаж е земя за щастие за децата, които ще „срещнат“ тук ярки герои от любимите си приказки и анимации. Територията около театъра също е решена в приказен стил. Тук ще видите творчески проектирани цветни лехи, стълби, фонтани и скулптури на приказни герои.

Паркът "Гейдар Алиев"
Паркът „Гейдар Алиев“
Снимка: vkieve
Паркът „Гейдар Алиев“, който се намира недалеч от посолството на Азербайджан

Той бе открит в чест на 90-годишния юбилей на лидера на Азербайджан. Паркът е известен със своята уникална архитектура, която не е характерна за Киев. Паркът е на няколко нива, които се спускат по хълма и изглеждат като стена на някакъв източен замък. Водопадът, течащ по вертикалната мозайка, е наистина красив. Мозайката в парка е единственото пълно копие в света на килима Sheikh-Safi Tabriz. Килимът е изработен от керамика, мраморно стъкло и италианска плочка. На територията на парк „Гейдар Алиев“ посетителите могат да видят някои растения, характерни за азербайджанската флора. Фонтанът с мозайка е осветен през нощта, създавайки вълнуваща гледка.

Гробището за кранове
Гробището за кранове
Гробището за кранове

За съжаление, не цялото използвано оборудване е пенсионирано по красив и достоен начин. Така зловещото гробище на кранове съдържа стари и ръждиви парчета желязо, които вече не са подходящи за експлоатация. Въпреки това, хората са им намерили друго приложение – да си правят снимки с индустриален акцент.

 

Снимки:

Maks Kalyuzhny

Alexey Milenin

Oleksandr Reva

Marat Assanov

Andrew_dub_5