Palatka.bg
Буркина Фасо

Буркина Фасо – непознатата „земя на честни хора”

Въпреки че е една от най-бедните страни в региона и света, Буркина Фасо има богата култура и история. Буркина Фасо има оживени градове, жива музикална сцена, отлични пазари и невероятна природна красота. И освен това  е изумително евтино. Буркина Фасо е една от най-слабо изследваните страни в Африка.

Името Буркина Фасо

Името Буркина Фасо означава „земя на честни хора“ на местния език. Колонизирана от французите, тя придобива независимост през 1960 г. заедно с много други африкански държави. Столицата Уагадугу, което означава „вие сте добре дошли тук у дома с нас“ на местния говор. Звучи като много привлекателно място. Някой ден, когато тази страна не е прободена от размирици и атентати, вероятно ще е още по-привлекателно място за екскурзия. Вижте сега интересни факти за тази Западноафриканска земя.

Буркина Фасо има невероятно богата музикална сцена

Буркина Фасо има невероятно богата музикална сцена

Буркина Фасо разполага с над 60 етнически групи, всяка със собствен стил на музика и инструменти. Музиката е начин на живот в Буркина Фасо и ще можете да видите жива музика навсякъде в по-големите градове. Реге, салса и фолк, заедно с традиционните стилове. Ако се впуснете и наистина проучите музикалния пейзаж, той ще ви даде по-добро разбиране за различните етнически групи. Тук може да посетите и ежегодни фестивали за джаз и хип-хоп. Не забравяйте да посетите и Националния музей на музиката.

Буркина Фасо е кралица на занаятите

Буркина Фасо е кралица на занаятите

Буркина Фасо има една от най-богатата култура и наследство навсякъде на континента и някои от най-невероятните занаяти, дърворезби и маски могат да бъдат намерени на многобройните пазари тук. Уагадугу е домакин на Международния панаир на изкуствата и занаятите всяка година, един от най-големите в Африка. Уверете се, че сте спечелили достатъчно пари и сте готови да ги пръснете за сувенири!

Международния панаир на изкуствата

В сънливия град  до водопада Банфора има достатъчно места за настаняване, а водопадът е мирно бягство от оживения град

 На запад се намират някои от най-красивите природни райони, включително водопадът Банфора. Наблизо има езеро, където можете да наемете някой местен водач да ви отведе на пирога, за да видите дивата природа. Но го правите на свой собствен риск, тъй като езерото е пълно с хипопотами.

На запад се намират някои от най-красивите природни райони,

Някои посетители твърдят, че в Западна Африка има някои от най-добрите ястия на континента

В Буркина Фасо има всички вкусотии, за които може да се надявате – сорго (вид тревисто растение от рода на житни), просо, царевица, фъстъци, боб и орехи, както и пилешко, риба и овнешко. Повечето се сервират с няколко вкусни соса. Буркина Фасо също има широка гама от напитки (алкохолни и безалкохолни), направени от просо, сорго и от плодовете на баобаба.

Руините на Лоропени
Руините на Лоропени
Руините на Лоропени

В гъстата гора близо до пазара Лорпени се намират древните каменни стени и руините на единственото място за световно културно наследство на Буркина Фасо. Не е ясно какво точно са ограждали каменните стени. Според учените, руините на Лоропени са най-добре запазеното укрепено селище в цяла Западна Африка.

ова  е вторият по големина град

Бобо-Диоулассо

Това  е вторият по големина град в Буркина Фасо. Бобо е център на търговията, както и културата и музиката в Буркина Фасо. Тук има много неща, които можете да видите и да посетите, включително Старата джамия, може би най-добрият пример за кална архитектура извън Мали.

кална архитектура

Върховете на района Синду

На запад от Банфора ще стигнете до град Синду, който е дом на някои от най-драматичните пейзажи в цялата страна. Дръзките върхове се издигат като титани от сухата савана. С достатъчно възможности за дневни походи или многодневни екскурзии с придружител, районът е идеален за къмпинг, колоездене, пикник или културни обиколки.

Дръзките върхове

Ранчото Nazinga

Вероятно най-добрият парк в страната, ранчото Nazinga се намира на юг близо до границата с Гана. Най-добрият ви залог за сафари в страната. Тук може да видите антилопи, маймуни, крокодили в изобилие, заедно с множество птици и главната атракция – слоновете.

Буркина Фасо е дом на фестивала

Буркина Фасо е дом на фестивала Panafricain du Cinema. Той е най-големият филмов фестивал в Африка, който се провежда всяка година в столицата.

 културни обиколки.

 културни обиколки

 обиколки.

 

Снимки: pixabay

l’autre monde

Rita Willaert

Julien Falissard