Palatka.bg
некропол

В Египет откриха древен некропол на юг от Кайро с пожелание за „Щастлива нова година”

Египетски археолози откриха древен некропол, съдържащ 40 каменни саркофази. В некропола има около 1000 малки статуи, а също очарователна огърлица, носеща йероглифния надпис „Щастлива нова година“.

Министърът на античността Халед ел Анани съобщи тези дни за откриването на древен некропол близо до долината на Нил, провинция Ел Миня, на юг от Кайро.

Най-новото откритие се намира на север от местността Туна ел-Габал и се състои от голям брой гробове, датиращи от края на Фараонския период до ранната епоха на династията на Птолемеите.

Мостафа Вазири, който е генерален секретар на Върховния съвет на антиките, каза, че очарователната огърлица е  била открита в навечерието на Нова година, а на нея е изписано с йероглифи „щастлива нова година”, което според него е едно „прекрасно съвпадение“.

Министърът на античността Халед ел Анани с

Това е послание, изпратено до нас от отвъдния живот“, каза още Мостафа Вазири.

Откритието е огромен археологически обект, намиращ се в края на западната пустиня. В него има редица семейни гробници и гробове.

 

„Ще ни трябват поне пет години, за работа върху некропола“, каза министърът на античността Халед ел Анани. – „Това е само началото на новото откритие. Много скоро ще добавим нова археологическа атракция в Средния Египет.“

 

Религиите в Египет са привлекателни за чуждестранните посетители и властите се надяват, че новите находки ще помогнат да се привлекат повече туристи. Те се надяват да съживят туризма, засегнат от размириците, последвали след свалянето на бившия президент Хосни Мубарак през 2011 г.

Броят на туристите, които посещават страната, е нараснал с 54% до 8.3 млн. през миналата година, но това е под 14.7 млн., които са посещавали страната до 2010 г.

Археолозите са започнали разкопките в района в края на миналата година. Те открили гробници, принадлежащи на поклонници на Тот, древния бог на луната и мъдростта.

Броят на туристите, които посещават страната,

Гробницата съдържа над 1000 статуи. Археолозите откриха и 40 саркофази, за които се смята, че принадлежат на членове на семейство, някои от които носят имената на техните собственици в йероглифи.

Друга гробница включва няколко ковчези, статуи и други погребални артефакти.

Мостафа Вазири, ръководител на археологическата мисия, казва, че осем гробници са открити досега и очаква, че скоро ще бъдат открити още.

През 2017 г. министерството е открило некропол, притежаващ поне 17 мумии в района на Туна ел-Габал.

Снимки: Mohamed Abd El Ghany