Palatka.bg

Направиха най-големият снежен лабиринт на света в Полша

Обичаме рекордите на „Гинес“, защото те са стимул да се правят всякакви откачени и грандиозни неща. Голяма част от тях са глупости, но друга ни впечатляват със своя мащаб и изобретателност. Това е един от примерите, които харесваме.

В Полша беше създаден най-големият лабиринт, направен от сняг в света. Поне така казват неговите създател. Най-вероятно са прави, но все още предстои комисия от „Гинес“ да даде официално становище.

Лабиринтът се разполага на впечатляващите 3000 кв. м. площ и е разположен в полския град Закопане и тематичния парк „Сноуландия“. За строенето му са се включили стотици работници и доброволци, а къртовския труд е отнел повече от 1 месец. Стените на лабиринта са високи точно 2 метра. За съжаление цялостната зимна приказка е малко развалена от факта, че лабиринтът е направен от изкуствен сняг, но това е нормално, като се вземе предвид колко огромно количество е било нужно за построяването му.

Снежният лабиринт се прави в града за трета поредна година и организаторите смятат да го превърнат в традиция и популярна туристическа дестинация. Тази година обаче той е по-голям от всякога.

Освен лабиринт тематичният парк предлага и замъци и пързалки, като всичко е направено от сняг, включително и леден дворец на Снежната Кралица. Като цяло мястото е изключително вдъхновено от Frozen и може би не е случайно, че се появи в годината след излизането на един от най-популярните анимационни филми в последните години.

Закопане е един от най-значимите зимни курорти в Полша. Той се намира на 90 км. от град Краков, близо до словашката граница. Известен е като високачествен курорт, който още от началото на миналия век, та до днес, става неофициална зимна резиденция на полската бохема и хора на изкуството. Известен е с подобните на алпийски хижи къщи с дълги и заострени покриви.