Palatka.bg
Неандерталците

Неандерталците са били художници като съвременните хора, показва ново проучване

Учените откриха първите важни доказателства, че неандерталците, а не съвременните хора, са създали най-старите известни пещерни картини в света – предполагайки, че те имат артистичен смисъл, подобен на този, който влага съвременният човек.

Ново проучване

Ново проучване, ръководено от Университета в Саутхемптън и Института за еволюционна антропология, показва, че картините в три пещери в Испания са създадени преди повече от 64 000 години – 20 000 години преди съвременните хора да пристигнат в Европа.

Това означава, че пещерното изкуство в палеолита (ледниковата епоха) – включително картини на животни и геометрични знаци – трябва да са били направени от неандерталците, „братя“ на Homo sapiens и единствените човешки жители на Европа по онова време.

Това също така показва, че те са мислели символично

Това също така показва, че неандерталците са мислели символично, като съвременните хора.

Международен екип от учени е използвал най-съвременната техника, за да датира картините от преди 64 000 години.

Досега пещерното изкуство е приписвано изцяло на съвременните хора, тъй като твърденията за евентуална работа на неандерталците са затруднявани от неточни изследвания. Обаче данните от изследването за датиране с уран-торий предоставят много по-надеждни резултати от методи като радиовъглеродното датиране, което може да даде фалшиви оценки за възрастта.

Методът уран-торий включва запознаване с малки карбонатни отлагания, които се натрупват върху пещерните картини. Те съдържат следи от радиоактивните елементи уран и торий, които показват кога са се образували отлаганията – и следователно дават минимална възраст за всичко, което се намира под тях.

предполага, че неандерталците са били много по-сложни

Единият от водещите автори, археолог в Университета в Саутхемптън, заяви: „Това е невероятно вълнуващо откритие, което предполага, че неандерталците са били много по-сложни, отколкото смятаме.

Нашите резултати показват, че картините, с които сме се запознали, са най-старото известно пещерно изкуство в света и са създадени най-малко 20 000 години, преди съвременните хора да пристигнат в Европа от Африка – затова те трябва да са били нарисувани от неандерталците“.

Екип от изследователи от Великобритания, Германия, Испания и Франция са анализирали над 60 карбонатни проби от три пещерни места в Испания.

 

Всичките три пещери съдържат червени (охра) или черни картини от групи животни, точки и геометрични знаци, както и листа, ръчни отпечатъци и гравюри.

Според изследователите създаването на изкуството трябва да включва такова сложно поведение като избора на място, планирането на източника на светлина и смесването на пигментите.

 

Алистър Пийк, професор и съавтор на изследването, казва: „Скоро след откриването на първата от  вкаменелостите през 19 век, неандерталците са описвани като брутални и некултивирани, неспособни за изкуство и символично поведение и някои от тези възгледи продължават да съществуват и до днес.

„Въпросът за това как точно се е държал неандерталецът е горещо обсъждан. Нашите констатации ще имат значителен принос за това разискване.“

 

Символичната материална култура – колекциите от културни и интелектуални постижения, предадени от поколение на поколение – досега е била приписвана само на нашия вид.

„Появата на символична материална култура представлява основен праг в еволюцията на човечеството. Той е един от основните стълбове на това, което ни прави човеци“, казаха учените.

Ранните символични артефакти, датиращи от 70 000 години, са открити в Африка, но са свързани с модерните хора.

Всичките три пещери съдържат червени

Съавтор на изследването Пол Петит от университета в Дърам коментира: „Неандерталците създават смислени символи на смислени места. Изкуството не е еднократна проява.

„Имаме примери в три пещери на разстояние 700 километра и доказателство, че това е дългогодишна традиция. Възможно е подобно пещерно изкуство в други пещери в Западна Европа да е също сътворено от неандерталци.“

 

Снимки: Уикипедия