Palatka.bg

Гръцкият остров, където на 81 си млад

Южната ни съседка има късмет да има невероятна култура, древна история, перфектен климат и прекрасна природа. Затова и не е учудващо, че в рамките на малката Гърция се намира остров Икария – малък остров, който може би крие тайните дълголетието.

Островът е малък, скалист и до скоро изключително изолиран. Благодарение на това той е успял да запази автентичната си култура, богати традиции и семейни ценности. Освен това Икария е място на старците. Но не заради демографската криза, а поради простия факт, че хората тук живеят дълго. Много дълго. Една трета от населението на Икария е на над 90-годишна възраст. Жителите на острова са и изключително здрави – те са почти напълно имунизирани от деменция, рак и почти всички останали хронични болести, тероризиращия модерния свят.

Дължината на живота и доброто здраве на  местните са толкова високи, че са заинтригували учени от цял свят. Експерти, занимаващи се с дълголетие, са направили проучвания, за да установят причините за просперитета на местните. Те открили, че това се дължи на комбинация от фактори – географски, културни, кулинарни и самият начин на живот. Хората тук живеят спокойно и на бавен ход. Местните се радват на силно червено вино, късни нощни игри на домино и тотално пренебрегване на часовниците. За здравето им помага чистият морски въздух, топлите бризове и скалистият терен, който ги кара да бъдат много често на открито и да се движат много.

Местите сами изтъкват причините за дългия си живот, заради които много от тях стават столетници.

Планински живот

Най-дълго живеещите икарийци са бедни хора, обитаващи планинската част на острова. Тяхното препитание е градинарството, честите разходки и голямото разстояние, което изминават всеки ден. Поредното доказателство, че движението е живот.

Храната

Местните се хранят изцяло с тукашна вариация на Средиземноморската диета – много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, картофи, зехтин и прясна дива риба. Признато за може би най-полезната, пълноценна и балансирана хранителна диета.

Билките

Икарийците използват изключително много в диетата, чая и медицината си местни билки. Те консумират изцяло природни растения като риган, розмарин и чайове от градински и диви билки.

Снимка: bluezones.com

Дрямката

Като типични гърци и тези не правят изключение – дремвайки по 1-2 часа всеки ден по обед. Доказано е, че хората, които ежедневно практикуват следобеден сън имат с 35% по-малък шанс да умрат от сърдечни заболявания.

Постите

Местните са изключително ревностни и спазващи традициите православни християни. Религиозният им календар призова за пост почти половината от годината. Нещо, което те почти фанатично спазват. Това води до калорийно ограничение, редувано с периоди на нормално хранене. Доказано е, че периодичното намаляване на около 30 процента калории от нормалната диета – е единственият начин за забавяне на процеса на стареене при бозайниците

Пълноценните социални контакти

Заради изолираността в малкия остров често е скучно и единственото, което може да се прави, са разговорите, игрите и събирането със себеподобни. Затова и местните са изключителни екстроверти, прекарващи голяма част от времето си с околните. Отдавна е установено, че това е от изключителна важност за здравето и дълголетието

Козе, а не краве мляко

Заради скалистия терен на острова да се гледат крави е ако не невъзможно, то изключително трудно. Козите обаче са друга работа. Местните консумират почти изцяло кози мляко и продукти. То е пълно с калий и много други хубави съставки и е доказано по-здравословно, диетично и хипоалергично от кравето мляко.

Освен всичко остров Икария е едно райско място с прекрасни плажове и природа, предразполагащо за истинска почивка и релакс. Така че ако ви е писнало от туристическите тълпи и забързаният живот – не се колебайте къде да е следващата ви дестинация за същинско отпускане. Внимавайте обаче, защото възможността да ви се прииска да останете тук и да доживеете до дълбока и щастлива старост, е твърде голяма.

Източници: Blue Zones, BBC Travel и Wikipedia