Palatka.bg

Еко туризъм: плащаш си, за да чистиш каналите на Амстердам

Холандия се слави като една от най-толерантните, екологични и чисти страни в света. Държавната политика е наистина зелена, но не само онова „зелено“, което всички си мислите. Наистина е впечатляващо колко ефикасно и работеща е грижата за околната среда тук. Още по-заслужаващо уважение е и възпитаното в обществото чувство за принадлежност и знание, че боклуците и замърсяването рефлектират единствено на нас самите.

Почитта към чистота в Холандия е на толкова високо ниво, че дори се е превърнала в начин за изкарване на пари чрез туризъм. Буквално. Защото в Амстердам можете да отидете на една от най-нестандартните туристически обиколки в Европа – да чистите каналите на града. Да, точно така – да си плащате, за да работите като водни боклукджии.

Знаем колко странно звучи това за нас българите, но тези екскурзии са факт.

Става въпрос за обиколки на каналите на града, които съчетават полезното с приятно. Записалите се за тях могат да видят известни туристически атракции като тайни църкви, красиви мостове, известни хотели и много други. В същото време обаче – те трябва да почистват със специални кепчета каналите от боклуците и пластмасата в тях. Разбира се, лодката, с която всичко това се случва, е екологично чиста и електрическа.

До момента в туровете са участвали над 15 000 души, а оценките й в платформи като TripAdvisor са изключително високи. Туристите казват, че наистина се забавляват и разглеждат прекрасния в Амстердам, а в същото време се чувстват полезни и заредени, заради това, че са направили нещо смислено.

Успешната идея е основана от Мариус Смит през 2011-та година, разказва в-к „Гардиън“. Докато е пътувал из Азия на младини, днес 45-годишния мъж, е бил шокиран от пластмасовото замърсяване там и е решил да направи всичко възможно, за да промени, доколкото може, положението. Когато се върнал в Холандия за пръв път му направило впечатление колко са мръсни и каналите тук. Затова запретнал ръкави и направил хитър и полезен бизнес, стартирайки турове за почистване първо в Амстердам, а вече и в Ротердам. Компанията му се казва Plastic Whale.

Смит е изчислил, че само за един ден в каналите на Амстердам попадат над 3.5 тона пластмаса. 80% от тях отиват в морето и се разнасят из целия свят. Днес той е направил цяла малка флота от изцяло екологични лодки, които обикалят каналите на града и ги чистят. През 2017-та Смит е имал 6 лодки, а за цялата година в туровете му са се включили над 6000 души, като се очаква 2018-та да е дори по-успешна.

Еко!

Самите лодки също са умно направени – създадени са изцяло от рициклирана пластмаса, събрана от каналите на Холандия. За една от тях са необходими на 8500 бутилки, изтеглени от водата около Амстердам. Колкото повече боклуци се събират, толкова повече лодки се строят, с което нараства и ефектът от почистването, и приходите от бизнеса.

Ерик Смит освен това е пълен с интересни истории за града и неговите приключения из каналите, които на драго сърце разказва на гостите на лодката си. През годината той е намирал всякакви вещи в каналите – писмо в бутилка, паспорти, портфейли, ключове и дори плаващ манекен, който в началото са взели за труп.

Посетителите, които желаят да изпробват турнето за риболов на пластмаса, трябва скоро да се запишат. Тъй като флотилията от пластмасови лодчици се разширява, а желаещите да участват са много, пластмасата ще стане скоро по-оскъдна и в крайна сметка може да изчезне съвсем. Но за Смит пълното изчистване на каналите от пластмаса е част от мисията. Той вече проучва преместването на концепцията в Индонезия или Индия, за където казва, че „бедността и отпадъците вървят ръка за ръка“.

Ето на това му казваме страхотна и оригинална идея, която съчетава полезното с приятното! Еталон за социално значим туризъм и бизнес.