Palatka.bg

Фалиралата авиокомпания Air Berlin продава цялото си оборудване

Няма нито едно бизнес начинание, което да е напълно застраховано от евентуален провал, финансов неуспех или цялостен колапс. Независимо колко добре е организиран или колко много средства са инвестирани в него, винаги е възможно той да се срие и в крайна сметка да банкрутира. Това правило е валидно за абсолютно всички бизнес начинания и крахът на немската авиокомпания Air Berlin беше поредното доказателство, че в света на бизнеса, предприемачеството и жестоката конкуренция, всяка една компания може да достигне ръба на пропастта, а дори и да падне вътре в нея завинаги.

Въпреки тъжния си край компанията все пак се опитва да покрие поне минимален процент от огромните си загуби, които я доведоха до края на съществуването ѝ.

Германската авиокомпания Air Berlin продава цялото си оборудване

Всичко – от седалките на самолетите до брандирани шоколади, след като компанията подаде молба, с която обяви фалит.

Самолетният превозвач,който някога беше втората по големина авиокомпания в Германия след Lufthansa и дори беше член на групата от авиокомпании OneWorld, ръководена от British Airways, приключи земния си бизнес път. След години на тежки загуби, несъумяване със справяне с конкуренцията и лоши стратегически решения, изпълнени с грешки, Air Berlin беше принудена да обяви неплатежоспособност през август, преди да прекрати дейността си в края на октомври с почти 700 милиона евро дълг.

В опит да възстановят поне малка част от дължимите суми, германските власти инструктираха аукционната къща Dechow да продаде колкото се може по-голяма част всичко, което Air Berlin притежава на най-високата възможна цена.

Като част от аукциона могат да бъдат открити множество странни предмети, като спасителни жилетки, одеяла, модели на самолети и дори количките, с които стюардесите минават по самолетната пътека, предлагайки напитки и храна. Понастоящем аукционите се провеждат в гигантска зала в град Есен, където хората могат да отидат и да разгледат продаваните артикули и собственост на AirBerlin.

Всеки може да представи офертата си за всеки от продаваните предмети, а аукционната къща заяви, че интересът към търговете е огромен и, че са били регистрирани над 2 000 оферти за различни артикули само в рамките на първия половин час след обявяването на търговете.

Сред любопитните артикули има двойна седалка от бизнес класа, изработена от специална синя кожа, която е имала начална цена от 133 паунда, но сега има поръчки и оферти, които достигат над 10 пъти оригиналната цена. Цялата останала многохилядна партида шоколадови сърца на Air Berlin, които традиционно са били раздавани на пътниците в края на всеки полета, също се продава на търг. Онези германци и туристи, които имат афинитет към сладкото могат да купят 2 килограма от изкушаващите шоколадови сладкиши, произведени от Lindt и Spruengli за „скромната цена“ от 195 паунда.

От фалиралата компания са помислили дори за децата, които от малки се вълнуват от самолетите и биха помолили родителите си да им подарят някой и друг спомен от една от най-големите германски авиокомпании в историята. Една партида от 10 метални куфара, пълни с детски играчки струва 134 паунда, а Котка-робот в цветовете на Air Berlin е оценена на 3 377 паунда.

Въпреки играчките, един от най-скъпите продукти си остава гигантският и уникален модел Airbus A320, брандирана в цветовете и логото на Air Berlin

За репликата на известния модел самолет са подадени вече няколко оферти, чиято стойност достига до 5333 паунда. Токе Брански от акционната къща Dechow, върху която миниджърите и директорите на Air Berlin хвърлят всичките си надежди до компенсират поне част от загубите, отбеляза: „Ние сме много доволни. Интересът в първия ден ни изненада и се надяваме, че той ще продължи и до самия край на кампанията.“

Основната причина за фалита на компанията Air Berlin беше, че големият ѝ арабски брат и покровител Etihad сложи край на финансовата подкрепа за Air Berlin, което принуди германската компания мигновено влезе в процедура по несъстоятелност – още на 15 август 2017 г. На 9 октомври 2017 г. Air Berlin съобщи на персонала си, че ще прекрати всякаква икономическа активност, поради отрицателните си финансови перспективи и процедурата по несъстоятелност.

На 12 октомври 2017 г. Lufthansa се съгласява да купи 81 самолета и да назначи 3 000 служители на Air Berlin срещу 210 милиона евро, като поеме дъщерните дружества Niki и Luftfahrtgesellschaft Walter с общо 1700 служители.

На 24 октомври 2017 г. Berliner Zeitfracht Group потвърди, че ще поеме компанията Leisure Cargo Düsseldorf и нейните 60 служители. Комитетът на кредиторите одобри съответната сделка.

На 27 октомври 2017 г. бе обявено, че „консорциумът“ от доставчици и осигуряващи поддръжка и ремонт компании Nayak Aircraft Services GmbH & Co. KG и Berliner Zeitfracht Group ще закупят Airberlin Technik, като ще задържат на работа над 300 служители.

Последният полет, ако говорим за дългите разстояния беше от Маями, САЩ до Дюселдорф, Германия и беше извършен на 15 октомври 2017 г.Точно две седмици по-късно, на 27 октомври 2017 г. пък беше извършен последният полет на Air Berlin, за който беше използван Airbus A320 D-ABNW, който отпътува от Мюнхен в 21:36 и кацна в Берлинското летище Тегел в 22:45 часа.

На 28 октомври 2017 г. бе обявено, че Easyjet ще наеме 1 000 служители и ще използва 25 самолета Airbus A320 за полети от Берлин срещу 40 милиона евро.

Макар и с вече компанията AirBerlin да не съществува, той нейната роля и наследство, особено в Германия, са огромни и несъмнено ще присъстват в немската обществена сфера с десетилетия.