Palatka.bg
FlightAware

7 основни проблема при летене със самолет и как да се справим с тях

За някои хора пътуването със самолет е ежедневие. Дори в не толкова богата страна като България евтините цени на нискотарифните компании ни дават възможност да летим до много дестинации по-евтино, отколкото да пътуваме с влак или автобус в маршрути като София-Варна, например. Въпреки това – много малък процент от световното население е пътувало със самолет и на редица хора първият полет тепърва предстои. За голяма част от гражданите пък – да пътуваш със самолет все още остава приключение, което поражда редица притеснения.

Затова и ви представяме този материал на списание TIME, който показва 7-те най-често срещани потребителски проблема при летене със самолет и как, ако е възможно, да се справим с тях.

Пропуснат полет с прикачване

Много често, когато летим до дълги дестинации, трябва да се прикачваме. Ако полетите се осъществяват от една и съща компания няма за какво да се притесняваме. Компанията знае, че полетът е свързан и затова прави всичко възможно да уреди прикачването максимално лесно. Пасажерите се предупреждават още на кацане какви стъпки трябва да предприемат, а често персоналът на самолета или летището упътва пътуващите до прикачващия полет или дори ги ескортира.

При всички случаи – ако сте изпуснали полетът си по вина на авиокомпанията, вие ще бъдете качени на първия възможен полет за същата дестинация и ще ви бъдат дадени пари за храна и нощувка. Но ако изпуснете полета поради ваша вина – поемате пълната отговорност. За да не се случи това проверете много внимателно часовете на връзката и вижте предварително как и откъде е най-лесният маршрут за придвижване. Ако полетите с прикачване са от две компании – оставете си поне 2 часа време между тях.

Пътуването ви е отменено поради лични непредвидими обстоятелства

Понякога се случва да не можем да пътуваме, поради непредвидими обстоятелства. Това е изключително неприятна ситуация, но авиокомпанията не е отговорна за нея. Ако сте резервирали при нискотарифна компания, шансовете да възстановите парите от билетите си са почти нулеви. Едно от предимствата да резервирате при нормални авиокомпании е, че, макар по-скъпи, при много от тях билетите могат да се пренасочват за друга дата, но отново в рамките на определен срок. Ако отмените полетът си в последния момент – шансът за компенсация отново е много нисък.

При наличието на застраховка за пътуване някои от вашите разходи могат да бъдат покрити – въпреки че парите за закупуване на застраховка си струват само ако билетът ви е относително скъп. В противен случай разходът може да надхвърли ползата. Все пак ако възникне ситуация, която изисква неочаквана отмяна на полета, може да се обадите на компанията и да им обясните ситуацията. Дали ще се съгласят промени или не, често зависи от тяхната политика и настроение.

Багажът ви е изгубен

Въпреки че е сравнително рядко багажът ви да бъде изгубен, едва ли има човек на когото да не му се е случвало – дали на него или негов познат. Обикновено тази изключително неприятна ситуация става по време на полети с прикачване. Няма да ви лъжем – макар да не сте виновен по никакъв начин, при всички случаи изгубеният багаж е нещо неприятно, което ще ви отнеме време и бюрократични разправии. Най-вероятно компанията или ще ви върне багажа до няколко дни, или ще ви възстанови сума пари за него.

Това обаче няма да ви спести ходенето по различни офиси на летището, писането на обяснения и други подобни. В някои ситуации това може тотално да унищожи семейната почивка или бизнес пътуването. Затова – никога не слагайте ценни неща в големия си багаж. Скъпа техника, документи, пари и бижута носете със себе си в салона и ръчния багаж. Компаниите не възстановяват толкова скъпи предмети, а обикновено имат политика за покриване на разходите, ако в куфара е имало дрехи и ежедневни неща.

За да увеличите шансовете да бъде намерен багажа ви – задължително сложете на видимо място телефон за връзка и имена. Старайте се той да бъде добре заключен или опакован, а имате прикачване – когато се чекирате за втория полет попитайте дали багажът ви е пристигнал успешно.

Забравили сте паспорта или личната си карта

Едно нещо е най-задължително при самолетен полет и това е да носите документите си за идентификация. Въпреки това – учудващо голям брой хора все още ги забравят. Тук няма никакъв трик или съвет, освен – проверявайте три пъти дали сте взели документите си. При международни полети няма документ – няма качване на борда. Все пак – преди да излетите – задължително снимайте паспорта си. Ако той бъде откраднат или изгубен – това ще ви помогне да го възстановите по-лесно в последствие.

Пътувате с малки деца, но не може да се настаните заедно

Понякога се случва, поради непредвидими обстоятелства, местата в самолета да бъдат разместени. Случват се и грешки при резервацията или пък – последните места на борда не са били едно до друго. Тогава единственият ни избор е да говорим с екипажа на полета и да обясним ситуацията. Почти 100% е сигурно, че стюардесите ще разрешат проблема, молейки други пътници да се преместят.

Полетът ви е отменен заради лошо време

Ако полетът ви е отменен заради лошо време не ви остава нищо друго, освен да чакате. В такива ситуации никога не се знае кога ще се оправи положението. Експертите съветват ако полетът ви е спешен да се ориентирате към друг вид транспорт или друга авиокомпания, макар че по този начин няма да бъдат възстановени парите от пропуснатия полет.