Palatka.bg

Лондон въвежда CityTree – когато технологията и природата се срещнат

Разположена до Glasshouse Street, точно до известния площад „Пикадили Съркъс“, в Лондон стартира най-новата технология за градско пречистване на въздуха, нареченa CityTree, разказва thecrownestate.co.uk. Инициативата става с одобрение на Уестминстърския градски съвет.

Технологията е страхотна и съчетава най-модерните технологии и силите на природата. Тя е способна да достави до 275 пъти по-голяма способност за пречистване на градския въздух, отколкото едно дърво. За да е годен и качествена въздуха в мегаполис като Лондон са необходими много зелени площи с дървета. И макар градът да има десетки огромни паркове, те не са достатъчни, за да неутрализират ефекта на милиони хора и коли. Новата технология отнема само 1% от пространството, което ще е необходимо за постигане на същите резултати, използвайки истински дървета.

CityTree представлява широка 3 метра и дълга 4 метра конструкция, която не заема много място и върху която са посадени специални видове растения. В същото време тя изглежда естетически красиво, вписва се перфектно в околната градска среда и има допълнителна функционалност, като например – пейки или рекламни съобщения. Създатели на технологията са немската компания Green City Solutions.

CityTree

Това, което прави CityTree уникална технология е комбинацията от мъхове, които са естествено мощни при абсорбиране на замърсяването и финните прахови частици и растения, които осигуряват сянката и условията нужни на мъха да процъфтява в градска среда. CityTree също така има вграден мониторинг за наблюдение, който поддържа и измерва ефективността на живата структура.

Благодарение на това CityTree абсорбира 250 грама прахови частици, азотен диоксид и озоноразрушаващи газове ежедневно, което се равнява на 240 кубични тона годишно. Технологията е една от най-екологичните измисляни до момента. Енергията за компютърните системи, които управляват малката екосистема се извлича изцяло от слънчеви панели. Водата, с която се напояват мъхове пък е дъждовна.

Единственият минус на системата е нейната цена. За едно десетилетие тя би излязла на градовете около 25 000 долара (включително закупуването), докато грижите за едно дърво – около 1000 долара. Това обаче е една наистина добра и полезна инвестиция. Освен това част от парите биха могли да се избият от предлаганите рекламни пространства на инсталациите, които ще бъдат разположение на изключително атрактивни и посещавани градски места. Затова и към момента 25 от най-развитите градове са решили да сложат няколко такива конструкции експериментално. Сред тях са Берлин, Париж, Брюксел, Амстердам, Осло, Хонконг и вече – Лондон.

За нас тази идея е гениална и й пожелавам успех от все сърце. Тя е изцяло екологична, ефикасна, умна, модерна, функционална, естетическа и изцяло вписваща се в градската среда. Благодарение на нея мръсни градове като София биха могли да станат по-чисти, в крак с времето и приятни. Пожелаваме си един ден я видим и на родна земя.