Palatka.bg

Норвегия строи първият „енергийно позитивен“ хотел в света

Норвегия, страна, която живее напред в бъдещето, за пореден път изненадва приятно света. Наскоро беше обявено, че в пределите на държавата ще бъде построен първият „енергийно позитивен“ хотел в света. И, не, не става въпрос за позитивни аури и невидими енергии, а за електричество. Защото това ще бъде първият хотел, който ще създава повече ток, от колкото ще консумира.

Хотелът ще бъде построен в Норвегия и ще се казва Сварт, кръстен на близкия ледник Сватисен, съобщава „Индипендънт“. Той ще консумира 85% по-малко енергия от другите подобни на него като размер хотели в света. Освен това ще създава такава.

Сградата е проектирана от архитекти в Осло и ще има кръгла форма, представяйки 360 градуса смайващи гледки към близките фиорди. Всички материали на хотела, както и начинът, по който е построен, са максимално съобразени с най-високите еко норми. Хотелът ще цели да бъде „част“ от природата и целта е по никакъв начин да не й пречи.

Красив и екологичен

Фирмата строител е извършила многобройни проучване как да оптимизира възможно най-добре хотела. Включително обширно картографиране на начина, по който слънчевата радиация се държи по отношение на планинските райони, за да оптимизира начина, по който Сварт може да събира такава енергия чрез слънчеви панели. Интериорът на хотела е специално създаден, за да концентрира енергията на слънцето на местата, които обикновено използват повече ток, като ресторантите и баровете.

Самият дизайн на сградата е много интересен. На първо място – той е специално проектиран, за да може тя да издържи на изключително тежки природни условия. В същото време е вдъхновен от местната култура. Взаимстван е от „hjell“ (дървена конструкция за сушене на риба) и „rorbu“ кабини (сезонни жилища, използвани от рибари). Хотелът ще бъде построен под ъгъл, за да отклонява големите ветрове, но все пак достатъчно близо до вода, за да запази топлината.

„За нас беше важно да се създаде устойчива сграда, която да остави минимален екологичен отпечатък върху тази красива природа. Изграждането на енергийно позитивен хотел с ниска степен на въздействие върху околната среда, е основен фактор за създаване на устойчива туристическа дестинация, като се зачитат уникалните особености на мястото, редките растителни видове, чистите води и синият лед на ледника Сватисцен“, казват от фирмата поръчител.

Той ще отвори врати през 2021 г. и ще бъде достъпен чрез енергийно независим транспорт през близкия град Бодо.