Palatka.bg

Финландските умни хотели (почти) без персонал

Технологиите вече са навлезли изключително много в живота ни и ние сме ги приели като нещо нормално. Новите тенденции обаче може да се окажат неочаквано близо до нас. Все повече се говори за „Интернет на нещата“, изкуствен интелект, автономни машини, коли на автопилот и много други. Ние оставаме изненадани от тези технологии, мислейки си, че та са нещо експериментално и ново. Това обаче далеч не е така, защото всъщност те са в много напреднал етап и единственото, което правят компаниите в момента, са финални опити и постепенна подготовка на обществото за тях. Съвсем скоро те ще бъдат част от нашето ежедневие.

Доказателство за това са хотелите от веригата “Place To Sleep”. Тя е част от новата вълна хотели в Скандинавия, които са напълно автономни. Разбира се, не говорим за хотели без никакъв персонал. Основните мениджърски позиции и екипи по поддръжка са налице, но тези хотели са със значително по-малко персонал и много по-автономни от традиционните такива, разказва HoreWeek.com

Новата порода хотели са максимално автоматизирани. Технологиите започват от самата резервация. Гостите я правят от онлайн система, без нужда от комуникация с оператори. После те получават на имейла си потвърждение и предложение за избор на допълнителни услуги. Непосредствено преди пристигане госта получава SMS със специален PIN код, който представлява ключа към стаята му. Кодът е уникален и се сменя при всеки гост.

Когато гостът е в хотела той няма нужда да минава през рецепционисти и да чака досадната регистрация. Тя се случва автоматично в първия момент, когато той влезе в стаята си с PIN кода си. Ако иска допълнителни услуги може да използва специален интерактивен терминал, разположен във фоайето. При напускане на хотела госта отново няма нужда да комуникира с никого. Неговият PIN просто се деактивира автоматично в определен ден и час.

Умен хотел

Методът все още е иновативен и има някои недостатъци. За да протича гладко всичко с автономната система – необходимо е стаите и условията да бъдат унифицирани. Това означава липса на разнообразие и гъвкавост. Освен това – няма как работата на камериерките да бъде заменена. Тя обаче е максимално технологична. Когато стаите се освободят екипите по почистване получават известие на телефоните си, а след като почистят – те обновяват статуса на стаята и я активират за ново ползване.

Най-голямата полза от тези хотели са по-малките разходи за персонал. Това увеличава печалбите и намалява цената на нощувката – печелят и собствениците, и гостите. Тази система е изключително полезна най-вече за малките населени места или такива, които не са туристически дестинации, където често има голям недостиг на квалифициран персонал. Освен това системата е много удобна за гостите, които не губят време в комуникация, чакане по опашки и регистрации.

Технологията все още се разработва и има много да се изглажда. В този си вид тя не е приспособена за всички видове хотели. При групата Place to Sleep концепцията е съобразена максимално със скандинавската минималистичност. Групата предлага „това, от което имаш нужда“ – чисто, уютно и удобно място за спане, но без почти никакви допълните екстри и гъвкавост. Това е подходящо за определени населени места и видове почивка, най-вече, когато хората използват стаята единствено, за да спят в нея. Факт е обаче, че хотелите стават все по-умни и не е далеч деня, в който дори големите такива ще имат минимално персонаж и максимално изкуствен интелект.