Palatka.bg

Учени откриха мистериозна „зона на мрака“ в океана с невиждани видове риби

Американски учени откриха „зоната на мрака“ –  нов слой от океана, който е различен от водите в по-горните или по-дълбоките слоеве, съобщи списание „Нейчър“.  Междинният слой е отделен в нова категория, наречена рарифотична зона (от rarus - недостатъчен и photic – светлинен). Оказва се, че тази зона на океана се обитава от нови, непознати досега видове риби.

Рарифотичната зона в океана се намира на дълбочина между  130 и 300 м и се характезира с малко светлина и по-голяма дълбочина. Затова я наричат „зона на мрака“. Тя е под мезофотичната зона, която е на дълбочина от 40 м до 150 м. В нея прониква умерено количество светлина и затова е  оптимална за развитието и живота на тропическите коралови рифове. Рарифотичната зона изобилства от неизвестни досега риби – цяла новооткрита екосистема.

Дали кораловите риби бягат в новата зона заради климатичните промени?

Рибите в рарифотичната зона са тясно свързани с рифовите. До този момент биолозите смятаха, че те не могат да живеят на толкова голяма дълбочина. Това породи хипотезата, че новоидентифицираната зона може да е подслонила рифови риби, търсещи спасение от затоплящите се води и загиването на коралите заради промените в климата.

Учените от Природонаучния музей „Смитсониън“ и института за тропически изследвания „Смитсониън“ работят по проекта за дълбоководни рифови изследвания край брега на остров Кюрасао в Карибско море от 2011 година насам. Проучванията са извършвани с апарата „Кюрасъб“, който побира петима души и се спуска на  дълбочина до 309 м, където може да престои до осем часа. Специалистите са направили повече от 80 гмуркания при различни метеорологични условия за последните 6 години. В тези води светлината е толкова оскъдна, че не достига за водораслова симбиоза, на която разчитат коралите. Ето защо откриването на рифоподобни риби там било голяма изненада за учените.

Апаратът „Кюрасъб“
Една частица от необятната водна вселена

Наблюденията на учените са включили 4436 рарифотични риби от 71 различни видове. Повечето са тясно свързани с обитатели на рифовете отгоре. Изследвайки зона само от 200 квадратни метра, биолозите са открили шест непознати рода и около 30 нови вида риби и безгръбначни.

„Оценено е, че 95% от съществата, които живеят на планетата, са в океана. Сега открихме само частица от тази вселена. Разбираемо е за акватории, които са толкова необятни на дълбочина и широчина“, заяви Каръл Балдуин, водещ съавтор на проучването и ръководител на проекта за дълбокорифовата обсерватория на Смитсониън.

Открито е липсващото звено

Много от новооткритите видове още не са анализирани и описани официално. Изследването на американските учени оспорва досегашното схващане, че под мезофотичната зона екосистемите веднага стават дълбоководни. Рарифотичната зона е досега „липсващото звено“ между рифовите зони с умерено количество светлина и океана отдолу, където няма никаква светлина (афотична зона).

 

Снимки: списание „Нейчър“, Pixabay