Palatka.bg

Единствените кралски дворци на САЩ

САЩ е огромна страна, разположена на няколко климатични пояса и взела буквално най-хубавото от един от най-красивите континенти на планетата – Северна Америка. Едва ли има страна, която да има от всичко по толкова много – природа, архитектура, история, забележителности. Е, почти от всичко. Защото едно от нещата, които не се намира в излишък в САЩ са замъците. Всъщност – в страната има само два такива такъв.

След като американските щати извоюват своята независимост от монархията на Великобритания, те се постарават да заличат всички следи от нея. През 19-ти век САЩ все още не е толкова голяма страна и не всички днешни щати са били част от нея тогава. Включително Хаваи.

Прекрасните 7 хавайски острова са били обединени от една монархия през почти целия 19-ти век. Тогавашния крал на Хаваи – Калакауа, решава да построи първия на островите кралски дворец. Така той отваря вратите на замъка Йолани през 1882 г. Той е вдъхновен от европейските кралски резиденции и е кръстоска между италианската ренесансова архитектура и местните хавайски стилове.

Дворецът остава основна резиденция на кралското семейство до 1893 г., когато се случва и американският преврат в Хаваи, който сваля монархията. След това Йолани се използва като правителствена сграда до присъединяването на островите към САЩ през 1969 г. През годините той започва да се руши, но е възстановен и отворен за турове през 1978 г. Днес дворецът е обявен за Национална туристическа забележителност.

Замъкът има кратка и безславна история. Той е служил за кралска резиденция едва 10 години. Освен това за хора, родени в Европа, замъкът е изключително невпечатлителен със своите размери и архитектура. Туристическите обиколки са кратки и не особено интересни. Не на последно място – самият дворец е сравнително нов, а около него няма толкова интригуващи истории, атмосфера и дух.

Вторият палат

Но ако си мислите, че това е най-скучният и малък дворец в САЩ – грешите. Вторият кралски палат е толкова малък, незначителен и обикновен, че много американци дори не подозират за съществуването му. Става въпрос за замъка „Хулихе“. За нега почти няма какво да се каже освен, че е построен през 1844 г. първоначално от камъни от засъхнала лава. Замъкът е бил ваканционен дом на хавайското кралско семейство. Само след няколко десетки години той запада, а през 1927 г. е реставриран и превърнат в музей. Музеят е толкова обикновен, че ако някой не ви каже – трудно ще разберете по фасадата му, че е кралска постройка.

И до тук с палатите в САЩ. Както споменахме – страната предлага много, но разглеждането на замъци със сигурност не е едно от тези неща. Макар ние да сме възприели като даденост огромни, красиви и стари замъци, дворци и палати, намиращи се на цялата територия на Европа, то на малко други места е така. Затова – следващия път когато подминавате поредната красива благородническа сграда във Виена, Единбург или Париж, без да вдигнете поглед – замислете се с какво разполагат нашите братя отвъд океана.